Firmele argeșene se umplu de muncitori nepalezi!

de | 10.06.2022 10:00 | Știri, Economic, Județean

 

Pentru anul în curs s-a aprobat angajarea, în România, a 100.000 de muncitori străini, adică de 4 ori mai mulți decât în 2021. Criza forței de muncă a crescut această cifră de la an la an, iar acum se înregistrează maximul atins, dacă ne gândim că în 2017 limita era de 4.000. Sectoarele care cer masiv angajați din spațiul extracomunitar sunt construcțiile și HoReCa, însă și celelalte domenii suferă. Nici Argeșul nu este ocolit de această problemă, iar angajatorii, mici sau mari, s-au orientat în ultimii ani către spațiul non-UE pentru recrutarea de personal.

La nivelul județului nostru, cei mai mulți muncitori din zona asiatică sunt din Nepal. Avem 190 de persoane care lucrează în Argeș provenite din această țară. Pe locul doi este Vietnamul cu 86 de angajați și Bangladesh cu 21. Din Filipine, țară care este o sursă de bone foarte apreciate de mămicile de la noi, sunt doar 8 persoane venite la muncă în Argeş

Dezamăgiți de colaborarea cu angajați din Bangladesh

În 2019, firma de construcții Energomontaj Grup aducea primul contingent de vietnamezi. La acel moment, managerul Marian Frîncu era foarte mulțumit de modul de lucru și disciplina acestora. Noii salariați din spațiul extracomunitar erau calificați ca lăcătuș și sudori și fuseseră aleși personal de către unul dintre directorii companiei, care se deplasase în Vietnam pentru a-i cunoaște și a-i evalua.

Contractul cu vietnamezii a expirat după 2 ani, iar Energomontaj Grup a adus un alt lot de salariați din spațiul non-UE. Energomontaj Grup ajunsese la 70 de salariați din zona asiatică, iar în prezent are 40. După cum ne-a declarat Marian Frîncu, acum așteaptă sosirea unui inginer constructor și a 10 fierar-betoniști recrutați de acesta, care vor veni din India.

Iată că angajatorii români se orientează și către specialiști, absolvenți de studii superioare, nu doar către forță de muncă brută. Omul de afaceri a adăugat că a avut și angajați din Bangladesh, însă nu a fost mulțumit de aceștia, de cum lucrau, așa că nu mai optează pentru personal din această țară.

A investit în formarea personalului calificat din România, dar a ajuns tot la străini

Firma Metabet, parte a grupului Alcadibo, a investit de-a lungul anilor în forța de muncă din Argeș, prin parteneriate cu unități de învățământ. În acest sens are o colaborare pe învățământ dual cu Liceul Tehnologic Astra din Pitești, constând în burse, echipamente și stagii de practică pentru trei calificări: operatori la mașini cu comandă numerică, lăcătuș și sudor.

Cu toate acestea, acum așteaptă un lot de 15 sudori și 10 lăcătuși din Vietnam. Deja are câțiva angajați din spațiul extracomunitar: 6 vietnamezi de la firma Conarg și încă 2 salariați proveniți din Bangladesh. Din cât ne-a explicat managerul Constantin Pănescu, angajații străini vor lucra la construcțiile industriale, iar aducerea lor a fost o necesitate generată de lipsa personalului cu care se confruntă în ciuda faptului că investește în formarea de meseriași.

Firmele turcești și-au adus circa 300 de angajați din țara proprie

Și din Turcia sunt aproape 300 de persoane care locuiesc și lucrează în Argeș, însă aici este o situație aparte. Aceștia au venit odată cu firmele turcești care s-au deschis în județul nostru, în vecinătatea municipiului Pitești, precum Yldiz Entegre și Martur, care sunt localizate la Oarja.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Conarg