anchetaonline.ro

Fostul deputat PNL Argeş Theo Nicolescu – achitat definitiv într-un dosar ANRP de 128 milioane euro

de | 22.07.2022 13:42 | Eveniment, Politic

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 21 iulie, sentinţa definitivă într-unul din dosarele care au în prim-plan despăgubirile uriaşe acordate de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Pe lista inculpaţilor în acest proces s-a aflat şi fostul deputat PNL Argeş avocatul Theodor Nicolescu.

 

Aflat din  octombrie 2019 în spatele gratiilor, unde ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru luare de mită, fostul deputat liberal Theodor Nicolescu a primit verdictul definitiv în alt dosar de corupţie: acesta a fost achitat pentru acuzaţia de abuz în serviciu, într-un megadosar ANRP ce vizează un tun imobiliar de 128 milioane euro! Acelaşi verdict l-a primit şi soţia fostului avocat, de asemenea inculpată în acelaşi dosar.

 

Fostul parlamentar argeşean se află după gratii pentru luare de mită

Cândva unul dintre cei mai respectaţi avocaţi şi politicieni argeşeni, Theodor Nicolescu este astăzi un simplu deţinut. În octombrie 2019, fostul deputat a fost condamnat definitiv la închisoare, fiind acuzat că a primit 1,5 milioane de euro mită de la oamenii de afaceri argeşeni Valentin Vişoiu şi Gheorghe Manole.

Acesta nu a fost însă singurul dosar de corupţie cu care s-a ales de pe vremea când era vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Astfel, în august 2015 Theo Nicolescu a fost trimis în judecată şi într-un dosar care viza acordarea de despăgubiri de 128 milioane euro pentru un teren ce ar fi valorat, în opinia procurorilor DNA, doar jumătate din suma acordată.

 

DNA a acuzat supraevaluarea cu 70 milioane euro a unui teren

Potrivit anchetatorilor, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte şi Nicolescu, ca vicepreşedinte ANRP, a dat undă verde acordării către omul de afaceri Horia Simu a unei despăgubiri de 128 milioane euro – a doua în topul celor mai mari acordate vreodată de statul român – pe baza unui raport de evaluare întocmit după clasica reţetă a stabilirii valorii unei proprietăţi în funcţie de anunţurile imobiliare de vânzare de pe internet sau din ziare.

Mai mult, Theo Nicolescu şi ceilalţi foşti membri ai CCSD, de asemenea inculpaţi în dosar, au fost acuzaţi că au soluţionat cu prioritate şi preferenţial dosarul de despăgubire al lui Horia Simu. În acest sens, procurorii au arătat că celebrul şi influentul om de afaceri a reuşit să doboare recordurile în ceea ce priveşte rapiditatea primirii compensaţiei, acţiunile la Fondul Proprietatea în valoare de 128 milioane euro fiindu-i transferate în cont doar la o zi după emiterea deciziei de despăgubire.

„Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, au susţinut procurorii în dosar.

Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul ar fi provenit din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de peste 128,2 milioane euro (1.315,53 euro/ mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

La pachet cu ceilalţi membri ai CCSD, a fost trimisă în judecată în acelaşi dosar şi soţia fostului deputat liberal, Ionela Mihaela Nicolescu, acuzată de asemenea de abuz în serviciu.

 

Achitări pe bandă

Joi, 21 iulie, Instanţa Supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti din octombrie 2020, de a-i achita pe toţi inculpaţii acuzaţi de abuz în serviciu.

Pentru că în urmă cu doi ani Curtea de Apel Bucureşti a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, magistraţii ÎCCJ au menţinut toate măsurile asiguratorii constând în sechestre puse pe averile inculpaţilor. Conform încheierii de şedinţă, bunurile familiei Nicolescu asupra cărora DNA a impus măsuri asigirătorii sunt o casă cu terenul aferen în Bucureşti, o alta în Piteşti, un apartament pe Fraţii Goleşti, un Jaguar şi un Renault Megane, 1403 dolari şi 1100 de euro.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ironia sorţii: Zeus SA are contract de 1 milion de euro cu Penitenciarul Mioveni

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: