Kurzarbeitul a fost prelungit până la 31 decembrie 2022

de | 07.06.2022 07:30 | Știri, Economic, Național

 Cu câteva zile înainte de expirarea termenului de aplicare a programului Kurzarbeit, adică 8 iunie, Ministerul Muncii a anunțat prelungirea acestuia până la finele acestui an, o veste foarte așteptată de mediul de afaceri, care este afectat de crize simultane sau chiar suprapuse, de la cea sanitară la cea a conflictului de la graniță.

 

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a aplicării măsurii de sprijin financiar pentru reducerea timpului de muncă, destinată atât angajatorilor, cât și altor entități economice care se confruntă cu diminuarea producției ca urmare a crizei economice de la nivel internațional, generate de creșterea inflației și de scăderea puterii de cumpărare, dar și în contextul conflictului armat din Ucraina.”, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

 

Programul Kurzarbeit va asigura acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaţilor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă. Indemnizaţia este suportată de angajator, se achită la data plăţii salariului lunii respective și se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Beneficiarii Kurzarbeit

Conform Ministerului Muncii, vor putea solicita acest sprijin angajatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

» măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;

» reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă, respectiv 2019; în situația în care nu se înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia în calcul diminuarea producției realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă.

Actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuți de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, și pentru persoanele cu convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005”, se mai arată în comunicat, această prevedere având ca scop diminuarea riscului de excluziune socială a celor care sunt activi economic, dar aflați și în situația de a-și înceta activitatea.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: