anchetaonline.ro

Medicul nutriționist Mihaela Bilic: Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate

de | 04.11.2023 15:29 | Național, Lifestyle

Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vorbește în ultima postare publicată pe pagina de Facebook despre beneficiile pentru sănătate pe care le are sfecla. Medicul nutriționist arată că aportul mare de fibre recomandă sfeclapentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră in anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a scris Mihaela Bilic în ultima postare publicată.

Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfeclă?

”O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.

Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.

Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!”, transmite în încheiere medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Foto descriptiv. Sursă foto: capital.ro și  Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Report la Joker la categoria I de peste 3,29 milioane de euro pentru tragerea de mâine

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic