Ion Mînzînă, despre comasarea alegerilor: ”Anul electoral 2024 este dificil, iar România are nevoie de stabilitate”

de | 27.02.2024 21:40 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

La vârful PSD Argeș, alianța cu PNL nu este deloc una comodă, dar necesară și justificată în numele stabilității. Iată cum vede lucrurile președintele social-democraților argeșeni, Ion Mînzînă:

  • În iunie vor fi alegeri comasate și veți candida, atât alături de PNL, cât și separat. Veți avea o strategie comună pentru alegerile europarlamentare?

– Decizia ca PSD și PNL să candideze pe liste comune pentru alegerile europarlamentare a fost luată dintr-un spirit de responsabilitate național. Dacă m-ați întreba dumneavoastră sau cetățenii acestui județ ce au făcut europarlamentarii social-democrați, vă pot spune oricând. Datorită lor și eforturilor premierului Ciolacu și ale ministrului Simona-Bucura Oprescu, am obținut modificarea PNRR astfel încât am putut crește pensiile. Datorită lor, fermierii din țara noastră au putut primi subvenții majorate și la timp. Și lista poate continua. Dacă mă întrebați ce au făcut ceilalți… Anul electoral 2024 este dificil, iar România are nevoie de stabilitate pentru a face față provocărilor cu care se confruntă țara noastră. Și, după cum vedeți, întreaga Europă! Tocmai de aceea mă aștept ca, fiind vorba de listă comună, cele două partide să nominalizeze candidați cu adevărat bine pregătiți și care să lupte în interesul României și al Uniunii Europene, nu să facă parada batistuțelor și a poșetelor.

  • Candidații PSD la europarlamentare vor face campanie braț la braț cu candidații PNL?

– Eu mi-aș dori ca cei care vor fi candidații noștri să meargă alături de cetățeni în campanie. Lor trebuie să le explice tot ce au făcut. Oamenilor trebuie să le explice care sunt interesele din UE, din afara UE, care sunt pericolele și avantajele. De la tehnologia electrică la autoturisme, până la cum vom produce energie sau cum va arată viitorul… cu inteligența artificială. Sunt teme foarte serioase. Avem război la graniță, avem o mulțime de crize complexe peste tot în lume. Eu am spus mereu că, dacă vrem să fim optimiști, trebuie să fim pregătiți pentru tot ce se poate întâmpla mai rău. Este limpede că dezvoltarea României nu poate avea loc decât în Uniunea Europeană, alături de partenerii noștri. Dar dacă nu vom urmări, în cadrul politicilor europene, interesele României, suntem pierduți.

  • Pentru alegerile locale, va exista o înțelegere de noncombat între cele două partide, ținând cont de colaborarea de la europarlamentare?

– Eu m-am abținut la această decizie a partidului de liste comune la europarlamentare. Nu am fost împotrivă, îi pot înțelege și beneficiile, și deficiențele, dar votul meu a ținut cont de realitatea din județul Argeș.

Noi, PSD Argeș, nu am avut niciodată ambiția de a duce lupte politice inutile. Am demonstrat că am făcut mereu politică pentru și în interesul cetățenilor. Eu și colegii mei din conducerea PSD am spus mereu că avem oricând ușa deschisă la orice propunere realistă de dezvoltare a Argeșului, la orice sprijin real sau la orice idee care vine în interesul cetățenilor. Dar eu nu i-am auzit pe cei de la PNL zicând, nici măcar o singură dată de la formarea coaliției de guvernare, că suntem parteneri în Argeș. Nici măcar o dată. I-ați auzit dumneavoastră? Ba, mai mult, au lansat tot felul de atacuri și de informații false. Noi, în Argeș, vom spune ce am făcut pentru cetățeni. Pentru noi faptele vorbesc!

  • Credeți că electoratul va fi puțin confuz ținând cont că, pe de o parte, candidați pe liste comune, iar, pe de altă parte, veți fi adversari politici?

– Înțeleg că pot exista nemulțumiri sau confuzii, dar vom lămuri totul. Sunt convins că românii vor aprecia, la final, că toate deciziile au fost luate cu responsabilitate și pentru a asigura stabilitatea țării noastre. Noi, în Argeș, chiar dacă nu am fost în echipă cu PNL, grație faptului că am avut puterea de decizie la nivel național și guvernamental, am putut aduce bani în Argeș. Și astfel, am reușit ca investițiile să atingă un nivel record în ultimii patru ani și să fim în topul național la fonduri accesate. Eu cred că argeșenii apreciază ceea ce PSD a făcut și face la conducerea Argeșului și a peste 70 dintre localitățile județului.

În același timp, trebuie să înțelegem că este nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate. Nu doar în România sunt alegeri importante, ci și în țările partenere din UE. Credeți că România se poate dezvolta sau ar putea face față crizelor în afara acestor structuri?

Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de Iulia Bădulescu și Berta Dima.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Matematica electorală a alegerilor din 2020! Cum s-a câștigat Argeșul!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ion Mînzînă