Tot mai multe femei bătute! 265 de ordine de protecție emise în 2022  

de | 20.02.2023 11:52 | Din ediția tipărită, Administrație, Județean

Disfuncționalitățile dintr-un cuplu se manifestă, adesea, și prin violență domestică, concept definit de lege ca fiind orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Conform statisticii Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, anul trecut cazurile de violență domestică înregistrate în Argeș au fost în creștere, comparativ cu anul 2021.

Polițiștii din județul nostru au intervenit în peste 2.800 de cazuri de violență domestică sesizate și au emis 265 de ordine de protecție provizorii, 228 dintre acestea fiind confirmate de către parchetele locale. În 2021, s-au înregistrat 1.800 de cazuri, 60% dintre acestea fiind din mediul rural.

Jumătate dintre infracțiunile de omor și tentativă de omor au fost comise sub influența alcoolului

Din raportul IPJ Argeș pentru anul 2022 reiese că infracțiunile comise cu violență, unde se încadrează omorul și tentativa de omor, au scăzut comparativ cu anul precedent, cu 21,42%. Peste 60% din aceste incidente tragice au avut loc în mediul rural, iar mai bine de jumătate au fost generate de persoane aflate sub influența alcoolului, majoritatea cazurilor înregistrându-se în cadrul familiilor.

Fraudele informatice – în topul infracțiunilor

Deși are foarte multe beneficii, tehnologia este, din păcate, o pârghie importantă pentru obținerea de venituri necuvenite și înșelăciune. La nivelul anului trecut, IPJ Argeș a înregistrat 328 de infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice, iar 54% dintre acestea au constat în efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Se mențin încă și metodele tradiționale de furt, precum cele din plină stradă, peste 60% dintre acestea fiind comise în miezul zilei, care totuși au scăzut cu 13% față de anul trecut. Ținta preferată de hoți sunt buzunarele, dar se practică și cele din auto sau din geantă, cu precădere rucsac, unde accesul este mai facil.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: