anchetaonline.ro

ANAF și ITM bagă în sperieți angajatorii

de | 17.09.2022 17:00 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Se vor face controale drastice la firmele care plătesc lucrătorii la negru. Anunțul a fost făcut de către președintele ANAF, Lucian Heiuș, care a precizat că verificările vor fi efectuate atât de către inspectorii ANAF, cât și de către ITM.

Aproximativ 300 de firme din București și Ilfov se află în atenția autorităților, iar ulterior verificările se vor extinde în toată țara, inclusiv în județul Argeș.

Această acțiune, care a fost denumită CRONOS, va fi desfășurată pentru a preveni și combate sustragerea de la declararea și fiscalizarea muncii.

Am făcut o analiză de risc și s-au identificat la nivel național 330 de societăți care urmează să fie controlate. Deja, la 26 de societăți am avut deja acțiunile de control și din păcate s-a confirmat riscurile pe care noi le-am identificat și în același timp avem un proiect pilot pe București și pe Ilfov și am trimis notificări la 3000 de agenți economici la care le explicăm care sunt riscurile la care se expun în condițiile în care nu își angajează cei care lucrează pentru ei să aibă toate actele în regulă și să îi plătească cu salariile care sunt prinse în contractele individuale de muncă.”, a declarat Lucian Heiuș, potrivit Antena 3.

Președintele ANAF adaugă faptul că acțiunile vor căpăta o amploare deosebită în lunile care urmează, dar și în anul 2023. Scopul este acela de a încerca să fie redus sau chiar stopat obiceiul angajatorilor de a plăti oamenii la negru, care reprezintă un dezavantaj major pentru lucrătorii din România.

Obiectivul nostru principal este să creștem conformarea voluntară la declarare și să înțeleagă toți agenții economici, dar în același timp să înțeleagă și angajatori și să nu mai accepte acest mod de lucru de a primi bani la negru, pe lângă salariul pe care îl-a retrecut în cartea de muncă”, a punctat Heiuș.

Foto Economedia

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Prima poză cu Adrian Mutu din spital. Piteșteanul a fost operat de urgență

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANAF | București | Ilfov | ITM