Foştii parlamentari de Argeş pierd pensiile speciale de până la 11.000 lei pe lună

de | 06.07.2023 21:00 | Știri, Din ediția tipărită, Importante, Județean, Politic

Săptămâna trecută, aleşii neamului au adoptat pe repede înainte o lege pe care opinia publică o aştepta cu nerăbdare: eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Politicienii alianţei de guvernare s-au întrecut în felicitări, în încercarea de a arăta poporului grija deosebită pentru eliminarea inechităţilor sociale. Iniţiativa este una lăudabilă, în condiţiile în care sute de foşti parlamentari primesc sume de ordinul miilor în plus la pensia lunară doar pentru că şi-au votat singuri un asemenea venit suplimentar în urmă cu opt ani.

Maniera în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor lasă însă loc de interpretări şi – potrivit contestatarilor – s-ar fi făcut de ochii electoratului, lăsând larg deschise „portiţele” numai bune pentru ca legea să poată fi declarată neconstituţională, aşa cum de altfel s-a mai întâmplat şi în urmă cu doi ani.

Astfel, nu este exclus ca aleşii care şi-au pierdut pensiile speciale să şi le recupereze în instanţă, aşa cum s-a întâmplat şi cu tentativa precedentă de eliminare a acestor privilegii. Mai exact, după ce în februarie 2021 s-a votat în parlament eliminarea pensiilor speciale, un an mai târziu, Curtea Constituţională a declarat legea neconstituţională, iar zeci de foşti demnitari şi-au câştigat într-un proces colectiv drepturile eliminate.

Una peste alta însă, deocamdată, începând de luna aceasta, 843 de pensionari, care au trecut cel puțin o dată prin parlament şi pentru care statul plătea lunar peste 1 milion de euro, nu vor mai primi și pensia specială – sau „indemnizaţia pentru limita de vârstă”, aşa cum figurează în articolul de lege proaspăt abrogat prin actul normativ adoptat, promulgat de preşedintele Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial cu o viteză demnă de cartea recordurilor. Printre demnitarii argeşeni care de la 1 iulie vor primi mai puţini bani se numără inclusiv politicieni care au avut la activ şi trei mandate de parlamentari.

Văcăroiu, Georgescu, Tămagă şi Marin primeau cele mai mari pensii

Sumele pe care aceştia le pierd variază, în funcţie de numărul de mandate petrecute în parlament. Astfel, foştii parlamentari care au avut trei sau mai multe mandate în cele două camere legislative şi nu au mai fost aleşi din nou rămân fără 10.951 lei pe lună, atât cât primeau până acum, în vreme ce foştii deputaţi şi senatori cu două mandate pierd 8.566 lei, iar cei cu un singur mandat – 4.563 lei.

Social-democraţii Nicolae Văcăroiu, Filip Georgescu, Constantin Tămagă şi Gheorghe Marin au cel mai mult de pierdut dintre foştii parlamentari de Argeş, toţi având în portofolii trei sau patru mandate, în contul cărora primeau în fiecare lună – pe lângă pensia normală – indemnizaţia de aproape 11.000 lei.

Nicolae Văcăroiu este, probabil, politicianul argeşean care a deţinut până acum cele mai înalte funcţii din stat: fost prim-ministru timp de patru ani, preşedinte al Senatului vreme de opt ani şi alţi 9 ani preşedinte al Curţii de Conturi. În perioada 1996-2008, a ocupat, trei mandate consecutiv, funcţia de senator de Argeş.

► Figură reprezentativă a politicii argeşene, fostul preşedinte al PSD Argeş, Filip Georgescu, a fost deputat în patru legislaturi, mai întâi în perioada 1990-1992, din partea FSN, apoi trei mandate consecutiv, din 2000 până în 2012.

► Fostul prefect Constantin Tămagă a devenit parlamentar la finalul legislaturii 2000-2004, din care a mai prins doar o lună şi ceva la Camera Deputaţilor, când l-a înlocuit pe deputatul Dumitru Chiriţă, care a demisionat cu puţin timp înainte de finalul mandatului. Următorii 12 ani i-a petrecut în parlament, având un mandat de deputat între anii 2004 și 2008 şi două mandate de senator 2008-2012 şi 2012-2016.

Gheorghe Marin a devenit parlamentar în 1997, când l-a înlocuit în Camera Deputaţilor pe Mihail Georgescu, acesta demisionând pentru a prelua funcţia de director al Arpechim. După primul mandat de deputat incomplet, au urmat alte două mandate 2000-2004 şi, după o pauză, între 2012 și 2016, pentru ca în legislatura următoare să prindă şi patru ani ca senator de Argeş.

► În jur de 9000 lei pierde şi fostul parlamentar şi subprefect Ion Burnei. Acesta are două mandate de deputat întregi, în legislaturile 2000-2004 şi 2008-2012 deputat, plus un mandat incomplet din 2007 până în 2008, când i-a luat locul Dacianei Sârbu.

► Fostul lider al dreptei argeşene şi fost prefect, Ion Cîrstoiu, are şi el două mandate de deputat din partea Partidului Democrat între 1996 și 2004, pentru care încasa peste 8.500 lei lunar.

► Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ÎPS Calinic, a beneficiat până luna trecută de 1.483 lei lunar, cea mai mică indemnizaţie, pentru că a fost deputat în mandatul 1990-1992 din partea Frontului Salvării Naţionale.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Bogdan Stoica – avocatul din Câmpulung care o apără pe Simona Halep în cazul de dopaj

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: