Peste 60% dintre beneficiarii de servicii de sănătate nu plătesc contribuții la CAS

de | 16.01.2023 11:49 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

⇒Și ne mai văităm de condițiile din spitale! 200.000 de argeșeni plătesc CAS pentru 490.000 de oameni care beneficiază de servicii medicale gratuite!

 

Sistemul de sănătate este blamat constant pentru nivelul serviciilor, dar și al condițiilor pe care le oferă, de la cele de cazare la echipamente. Însă acesta este doar efectul faptului că sunt mulți beneficiari ai asigurărilor sociale, dar foarte puțini contributori. La nivelul județului Argeș, avem 490.000 de persoane care beneficiază de serviciile medicale publice, însă doar circa 200.000 și plătesc la CAS. Restul, adică 60% dintre cei care primesc îngrijiri, medicamente compensate și investigații, nu virează niciun leu către acest fond.

Marea masă a contribuabililor sunt salariații, după cum este lesne de înțeles. Șeful Casei de Asigurări Argeș, Ionuț Gheorghe, ne-a declarat că este vorba de circa 187.500 de persoane angajate, restul până la aproape 199.530 fiind cetățeni care își achită separat asigurarea de sănătate.

Din asigurații fără plată fac parte: copiii, tinerii și studenții (aproximativ 115.500 de beneficiari), dar și alte categorii, care totalizează peste 183.000 de argeșeni, iar aici îi regăsim pe șomeri, asistații social, cei prinși în programele naționale de sănătate etc.

director CAS Arges

O soluție pentru a preveni un colaps al sistemului de sănătate este explicată de către directorul CAS Argeș, Ionuț Gheorghe.

Prin Strategia Națională de Sănătate ne propunem să extindem baza de colectare, dar asta nu înseamnă să mărim contribuția la sănătate. Se dorește ca orice persoană asigurată fără plata contribuției să aibă totuși asigurarea achitată de către stat, așa cum s-a mai procedat anterior. De exemplu, până în 2018, pentru șomeri, Agenția de Șomaj vira contribuția la CAS, la fel și pentru asistații sociali plătea Agenția de Prestații Sociale. Numai așa se poate respecta necesarul de finanțare în sistemul de sănătate. Dacă avem un număr mare de beneficiari și un număr extrem de mic de contributori, cum putem cere să avem și servicii și confort la standarde înalte?”, ne-a declarat directorul CAS Argeș, Ionuț  Gheorghe.

Mai mult, de la domnia-sa, prin intermediul comisiei de Buget – Finanțe a PNL Argeș, a plecat o propunere către Senatul României.

În cazul contribuției de asigurări sociale de sănătate (10% din venitul minim anual) prin depunerea declarației unice ca urmare a depășirii plafonului de 12 salarii minime pe economie, rezultate din veniturile obținute, altele decât veniturile de natură salarială, contribuabilul persoană fizică ce a mai achitat CASS și din veniturile de natură salarială să poată opta pentru achitarea sumei datorate către o societate de asigurare privată medicală de sănătate. Prin aceasta, se reduce atât numărul de cetățeni care folosesc spitalele de stat destul de aglomerate, cât și utilizarea fondurilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Adică salariatul dublu impozitat, pentru că mai are venituri și din alte surse, să nu primească același pachet cu cel care nu are niciun fel de contribuție, să simtă că are un privilegiu prin această asigurare complementară. La CAS vin asigurații, nu neapărat pacienții bolnavi, și se plâng că ei plătesc și au aceleași beneficii ca și cei care nu plătesc.”, a mai explicat Ionuț Gheorghe.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole