anchetaonline.ro

Pitești. Festivalul Internațional de Literatură în stradă – FILSTREET și-a desemnat câștigătorii

de | 11.06.2023 15:05 | Știri, Cultură, Importante, Lifestyle, Pitești

Sâmbătă au fost desemnați câștigătorii Festivalului Internațional de Literatură în stradă – FILSTREET. Prima ediție a evenimentului a reușit ceea ce și-a propus: să aducă Piteștiul în rândul orașelor care oferă o platformă de exprimare publică scriitorilor, poeților și traducătorilor de literatură românească, oferind publicului larg prilejul de a îi cunoaște și de a le aprecia creațiile într-un spațiu neconvențional, în stradă, dovedind că piteștenii iubesc literatura de calitate și se bucură de evenimente culturale inedite.

Lista câștigătorilor

FILSTREET a devenit al treilea festival de literatură din țară care oferă premii naționale participanților, Gala Premiilor FILSTREET având loc în data de 10 iunie, în cea de-a treia zi a festivalului, la Filarmonica Pitești, a anunțat administrația locală în comunicatul transmis. Sâmbătă după-amiază au fost decernate premiile FILSTREET 2023, ce poartă numele unor personalități literare care s-au născut în județul Argeș sau care, într-o anumită perioadă a vieții, au trăit în Pitești:

  1. Premiul Național de Literatură ION BARBU, pentru poezie, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA, a fost câștigat de poetul și eseistul TRAIAN ȘTEF (Oradea);
  2. Premiul Național de Literatură URMUZ, pentru proză, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA, a fost înmânat lui VIOREL MARINEASA, prozator, eseist, publicist (Timișoara);
  3. Premiul Național Filstreet Pitești pentru debut în poezie a fost obținut de poetul BOGDAN ALEXANDRU PETCU (Iași);
  4. Premul Național Filstreet Pitești pentru debut în proză a fost oferit scriitorului ANDREI MANOLESCU (București);
  5. Premiul Internațional ”RADU GABRIEL PÂRVU” decernat pentru promovarea și traducerea literaturii românești în străinătate – acordat unui traducător străin pentru traducerea în limba greacă a unei antologii din poezia românească – a fost înmânat lui DIMITRIS KANELLOPOULOS, scriitor, poet și traducător (Grecia – Atena).

Sursă foto: Primăria Municipiului Pitești.

”Piteștiul scrie un rând de istorie culturală!”

”Am fost onorat să participat la Gala Premiilor Filstreet – Festivalul Internațional de Literatură în stradă, prima ediție!
Piteștiul scrie, prin acest festival, un rând de istorie culturală! Și mă bucur sincer că s-a născut un proiect viabil!
Patrimoniul nostru imaterial se îmbogățește!
Festivalul Internațional de Literatură în stradă de la Pitești ne-ar putea ”îndepărta” suficient de București, cât să avem identitate și evenimente culturale reprezentative, și ne-ar apropia de orașele în care este focus pe literatură sau arte.
Îmi reafirm sprijinul pentru actul cultural de calitate, felicit Centrul Cultural Pitești și Editura Rocart pentru organizare, iar invitaților, scriitori și critici literari din toată România, din Mexic, Grecia sau Malta, le exprim respectul și mulțumirea pentru participare!”, a scris primarul Cristian Gentea pe pagina de Facebook. 

FILSTREET va continua în 2024

Juriul care a desemnat câștigătorii FILSTREET 2023 a fost prezidat de către Ion Bogdan Lefter (București), critic literar și director ”Cafeneaua critică”, membrii săi fiind criticii literari: Alexandru Cistelecan (Tg. Mureș), fost redactor șef revista VATRA; Gabriela Gheorghișor (Craiova), redactor șef-adjunct revista RAMURI; Dan Gulea (Ploiești), redactor șef revista ATITUDINI; Irina Petraș (Cluj-Napoca), președinte USR, filiala Cluj-Napoca.

Festivalul Internațional de Literatură în stradă FILSTREET va continua, în 2024, cu ediția a doua, punând Piteștiul pe harta orașelor românești ce se pot mândri cu organizarea unor evenimente care, păstrând un nivel ridicat de calitate a participării, reușesc să ducă actul artistic în mijlocul oamenilor, făcându-l parte din viața lor cotidiană.

Sursă foto: Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Înscrierile la Bacalaureat şi Evaluarea naţională se prelungesc! Anunțul făcut de ministrul Educaţiei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Primăria Municipiului Pitești