anchetaonline.ro

Un polițist a fost prins când ambala dulciuri cu droguri în “Fabrica de vise” din Iași! Printre clienți se aflau și mulți copii!

de | 20.09.2023 19:29 | Știri, Eveniment

Un polițist din Iași a fost prins în când ambala dulciuri cu droguri în “Fabrica de vise”. Printre persoanele reținute se află și un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție și un psiholog, conform DIICOT.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate peste 81.000 de vape-uri și mii de acadele.

La datele de 19 și 20.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 28 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii”, informează DIICOT.

Astfel, au fost reținuți și un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un psiholog și un agent de poliție.

În urma celor 121 de percheziții domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăți acadele, 1316 cutii și pungi conținând jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu substanță vegetală, 169 semințe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74, 2 litri substanță, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri și 65 de telefoane mobile”, relatează comunicatul de presă.

În cursul zilei de ieri, marți, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut 121 de percheziții la membrii unei grupări care ar fi produs și pus în vânzare dispozitive de vapat, jeleuri, prăjituri cu substanțe psihoactive.

Descinderile au loc în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, potrivit IGPR.

Cauza are în vedere săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Totul a început în anul 2022, când mai multe persoane care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două firme din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat. Toți cei vizați aveau drept scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri), puse spre vânzare, au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip ‘Vape’, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv. O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive”, transmit polițiștii.

Din cercetările s-a constatat că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare”, mai spun polițiștii.

În urma investigațiilor, polițiștii au identificat 28 de societăți care ar fi comercializat produsele în cauză, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip ”vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

Mai mult de atât, spre cumpărarea produselor comercializate au avut acces în special minorii.

 

Sursa Foto: Antena 3 CNN/ DIICOT
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un bărbat urmărit naţional şi internaţional – a fost prins în Bucureşti

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: