anchetaonline.ro

176.000 euro – nota de plată pentru primarul piroman de la Beleţi-Negreşti

de | 23.10.2022 20:08 | Știri, Județean, Lifestyle

Instanţa a dispus efectuarea unei expertize care să evalueze cu exactitate pagubele pe care fostul primar Marin Mihai le-a produs în ziua în care a incendiat primăria pe care o conducea.

Primarul piroman de la Beleți-Negrești, Marin Mihai, a mai primit încă două luni de arest la domiciliu. Acesta a stat în penitenciar, sub arest preventiv, până la finele lunii iulie, după care s-a decis schimbarea măsurii preventive. Marin Mihai este acuzat de violarea sediului profesional, distrugere și sustragere sau distrugere de înscrisuri, după ce, în noaptea de 12/13 decembrie 2021, a dat foc propriei primării.

În acea noapte de duminică spre luni, după ce a stat până târziu la muncă, a turnat generos din motorina achiziționată pentru utilajele de deszăpezire, atât în biroul său, cât și într-o anexă unde se aflau echipamente IT și acte ale administrației locale, iar apoi le-a dat foc și a plecat cu autoturismul de serviciu. Primarul a ținut-o spre mănăstirea Prislop, unde a căutat căință, dar a găsit doar porțile închise. Așa că s-a reorientat și a mers să ceară iertare la mănăstirea Lainici.

negresti primar

Pe drumul de întoarcere spre Argeș a avut un accident rutier, pe defileul Jiului, distrugând Loganul primăriei, cu care plecase la drum. În ciuda faptului că a suferit unele răni, a refuzat internarea și a plecat spre casă, probabil cu o mașină de ocazie. Într-un final, a fost găsit de polițiștii argeșeni, care l-au cules din apele înghețate ale râului Argeș, în zona Vivo Mall.

Pe 17 decembrie s-a decis reținerea lui, iar apoi s-a dispus arestarea preventivă. Primarul Marin Mihai și-a recunoscut vina și, cu toate că mulți au crezut că a fost un acces de nebunie, expertiza psihiatrică a contrazis această ipoteză. Daunele morale și materiale solicitate de părțile vătămate care s-au constituit în cadrul dosarului său se ridică la circa 176.000 euro.

Primăria cere şi 500.000 lei daune morale

Primăria comunei Beleți-Negrești cere daune materiale şi despăgubiri civile în cuantum de 718.369 lei, reprezentând:

  • 647.554 lei bunuri distruse;
  • 43.340 lei autoturismul Logan;
  • 6.475 lei echipamentele STS;
  • 21.000 lei, contravaloarea serviciilor aferente lucrărilor de arhivare registre şi evidenţe înscrisuri parţial deteriorate prin îmbibare cu motorină;
  • 500.000 lei, daune morale.

 

Judecătoria a încuviințat realizarea unei expertize tehnice care să aibă ca obiect identificarea şi evaluarea lucrărilor necesare pentru reabilitarea sediului Primăriei și a anexelor acesteia care au fost afectate de incendiu, pentru a le readuce la starea inițială. Conform acesteia, există o întreagă listă de lucrări și achiziții de bunuri, care arată punctual și ce anume a distrus focul pus de primarul Marin Mihai.

  • Acoperișul noului sediu al Primăriei Beleţi-Negreşti a fost avariat în proporţie de 90%, pe o suprafaţă de 250 mp și trebuie reconstruit.
  • 75 mp de parchet din patru birouri din sediul nou al administrației trebuie înlocuit, fiind vorba de biroul secretarului și de cele ale primarului, al viceprimarului și al registrului agricol.
  • Magazia de lemne amplasată în spatele sediului nou trebuie reconstruită la roșu. Aceasta are 30 mp;
  • O suprafață de 100 mp din tencuiala exterioară a clădirii Primăriei trebuie renovată.
  • Pentru arhiva primăriei, trebuie construcţie nou-ridicată. Acest spațiu a fost mistuit în proporție de 70%, iar ce nu a distrus focul a distrus apa necesară stingerii incendiului. Clădirea avea 100 mp.

 

Pe lista obiectelor de inventar care au dispărut în incendiu, transformate în cenușă se mai află: un tablou pictat, rafturi, o lopată cu coadă, o roabă metalică, zece dulapuri de diferite tipuri, 12 scaune tapiţate stejar,12 scaune Winston, o motopompă cu furtun, o pompă apă, imprimantă HP Laser Jet Pro PI 102, trei aparate multifuncționale, aparat Router Tplink WR 940, trei indicatoare rutiere, sistem audio 2400W, un televizor led clasa A diagonală 163 cm, cablu HDMI 3 metri, o imprimantă Laser Monocrom Xerox 3020 V-l, două microfoane stereo, un aparat UPS APC Power +Switch, un aparat respirat, un sistem informatic HP, un server Fujitsu Primergy, licențe Microsoft și furnituri de birou, trei bannere.

Orange România Communication SA s-a constituit, de asemenea, parte civilă și solicită plata a 160.087 lei pentru a acoperi mijloacele fixe distruse şi lucrările de reparație pentru punerea în funcțiune a echipamentelor de comunicaţii.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

Citește articolele pe același subiecte:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: