anchetaonline.ro

Profesor la Facultatea de Jurnalism din București- acuzat de comportament abuziv

de | 18.03.2023 16:49 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Profesor la Facultatea de Jurnalism din București- acuzat de comportament abuziv

Zeci de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București au transmis o scrisoare deschisă în care acuză un profesor al Universității de „comportament abuziv”.

Este vorba despre profesorul Marian Petcu, care s-ar fi adresat studenților cu apelativul „proști”, în cadrul unui curs, care a avut loc luni, 13 martie. Mai mult, o studentă ar fi fost amenințată că va fi băgată în dulap.

De asemenea, profesorul Petcu ar fi spus că nu va fi afectat în cazul în care va fi făcută o plângere pe numele dânsului, deoarece este vicepreședintele Comisiei de Etică.

Ce susțin studenții în scrisoarea deschisă:

În scrisoarea deschisă remisă Edupedu.ro, studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din Universitatea din București spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar. Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”.

„Unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, se arată în scrisoare.

Studenții spun că trei dintre cei prezenți luni „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră», iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică». Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”, se arată în scrisoarea semnată de cei 56 de studenți, remisă pe Edupedu.ro.

Profesorul Marian Petcu: „Sunt minciuni. Toate apelativele au fost spuse în glumă”

Profesorul Marian Petcu a afirmat că scrisoarea ar avea „ipoteze calomnioase” și că apelativele au fost folosite în glumă, potrivit Libertatea.ro.

petcu 500x450 1 - Profesor la Facultatea de Jurnalism din București- acuzat de comportament abuziv

Foto FJSC

Sunt multe minciuni acolo. Ce înseamnă prost în context? Ignorant, asta înseamnă.

A fost o glumă când le-am zis: Există riscul ca la sfârșitul studiilor, să fiți mai proști decât la începutul studiilor. Ce înseamnă prost în context? Ignorant, asta înseamnă. Dar sunt multe minciuni și mistificări și scoase din context acolo (n.r. în scrisoarea deschisă adresată de elevi). Eu n-am făcut niciun student personal prost, să zic tu ești sau tu ești. Au fost spuse în glumă, în diverse contexte mai colocviale. Sunt destul de dezamăgit de cum înțeleg ei relația cu școala, cu facultatea…”, a transmis profesorul Marian Petcu, pentru Libertatea.ro.

Contactat de sursa citată, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, a transmis că nu au fost făcute sesizări cu privire la domnul profesor Petcu, din 2020, de când ocupă funcția de decan.

Totodată, Antonio Momoc adaugă că va fi convocat un Consiliu extraordinar, luni, 20 martie, urmând să fie analizată sesizarea. De asemenea, potrivit decanului FJSC, au fost făcute sesizări cu privire și la alți profesori, fără a da nume.

Foto Rador

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Achiziția BMW-urilor de către Poliția Română- verificată de Parchetul European și DNA

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: FJSC | Universitatea de București