Vin bani pentru Rabla auto, Casa Verde şi pentru electrocasnice! 560 de milioane de lei – suplimentare!

de | 30.03.2022 23:15 | Știri, Național

  • În cursul şedinţei de Guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că vor fi aprobate bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022 al Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice vor continua.

Este important să subliniem că, practic, vom continua programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice şi, de asemenea, vom lansa sesiuni noi de finanţare pentru programe care vor fi adaptate la cerinţele impuse de noua realitate social-economică şi ne referim, în principal, la sisteme fotovoltaice, la transportul electric public, la infrastructura verde şi, desigur, gestionarea deşeurilor”, a precizat premierul.

Casa Verde Fotovoltaice este un program ambiţios, cu multe deficienţe și are drept principal scop utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în mai 2020 existau doar 514 prosumatori (455 persoane fizice, 59 persoane juridice) în România.

Persoanele fizice interesate de program s-au înscris în decembrie pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), care a devenit ulterior inactivă. Înscrierile au fost suspendate, dosarele depuse au fost anulate, iar după noi intervenţii la sistem şi o nouă simulare, lansarea a reprezentat un eşec. La 3 luni distanţă, nu se remarcă progrese.

Administraţia Fondului de Mediu a anunţat că a început evaluarea dosarelor şi recent a publicat o listă de persoane admise.

Ministrul Mediului Tanczos Barna asigura, în urmă cu două luni, că toţi cei care au depus dosarele în luna decembrie la instalatori, şi pe toţi cei 45.614 de potenţiali beneficiari, că cei care sunt eligibili vor fi finanţaţi în 2022.

Rabla Clasic 2022

Conform Ministerului Mediului, bugetul total al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național – Rabla Clasic 2020 – 2024 va fi suplimentat în acest an cu 560 de milioane de lei pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice. Anunțul a fost făcut după ce executivul a adoptat bugetele pe acest an ale Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Rabla auto

Pentru Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru două autovehicule vechi, la care se pot adăuga următoarele beneficii:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu excepţia motocicletelor), al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu excepţia motocicletelor), echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou (fără motociclete), echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

De precizat că există o altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului Rabla, care trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, faţă de 8 ani cât se solicita anterior.

Totodată, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou

Programul Rabla Plus 2022

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finanțării rabla este de:

» suma de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen

»suma de 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

»suma de 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;

»pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

rabla electrocsnice

Rabla Electrocasnice

Românii sunt extrem de interesați de program, lucru dovedit și de epuizarea voucherelor rabla electrocasnice în doar câteva minute la ediția din anul trecut. Primul pas pentru a avea șanse în a obține voucherele rabla electrocasnice 2022 este să știm când începe programul.

Anul acesta se pare că programul va avea două ediții, pe 6 mai și 2 decembrie și va beneficia de un buget de 100 de milioane de lei, cel mai mare din cadrul programului până în prezent.

Casa verde pune accent pe panourile fotovoltaice

Prin locuință verde sau ecologică se înțelege acel spațiu care produce mai multă energie decât consumă, energie care este obligatoriu să provină din surse regenerabile.

Principalul avantaj al unei astfel de locuințe se referă la costurile reduse pentru întreținere. Totodată, veți proteja mediul înconjurător, veți polua mai puțin, iar durata de viață a locuinței va fi una mult mai mare.

Anul acesta, programul se axează masiv pe montarea de panouri fotovolaice.Cei interesați vor putea obține o finanțare de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile dar de maximum 20.000 de lei.

Legat de calendar, Ministerul Mediului a anunțat că programul debutează la sfârșitul lunii iulie (este avansată data de 28 iulie) și că va avea cinci etape.

panouri fotovoltaice rabla

Pentru a beneficia de fondurile alocate în 2022, cei interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Trebuie să fie persoane fizice cu domiciliul în Romania și să fie proprietarii imobilului pentru care ce cere subvenția. În cazul în care sunt mai mulți proprietari, toții trebuie să își dea acordul scris și să semneze cererea de finanțare.

În ceea ce privește imobilele, acestea trebuie să fie intabulate, să nu fie grevate de nicio sarcină, să fie înscrise în Cartea Funciară și să nu figureze cu restanțe la bugetul local sau la bugetul de stat.

Lista documentelor necesare este următoarea:

» cererea de finanțare, în original, completată integral prin tehnoredactare;

» actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

» actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

» împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de către altcineva decât solicitantul;

» actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

» copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;

» certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;

» certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;

» extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original (termenul a fost extins de la 30 de zile);

» certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

O veste bună și una rea! Cea bună este detaliată mai sus, iar cea rea se referă la faptul că se anunță creșteri semnificative în ceea ce privește ratele la bancă, începând de vineri, și nu e păcăleală de 1 aprilie!  Mai multe detalii AICI. 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Nicolae Ciucă

Ultimele articole