RETROSPECTIVA JUSTIŢIE 2022 – Marile dosare de corupţie, aruncate în aer de prescripţia faptelor

de | 31.12.2022 18:45 | Județean, Administrație, După subiect

Noi dosare de corupţie au tulburat liniştea judeţului, acuzaţiile variind de la abuz în serviciu, până la fraudă sau luare de mită. În tot acest timp, vechile dosare care zac de ani de zile pe rolul instanţelor sunt pe cale să fie aruncate la coşul de gunoi, după ce Instanţa Supremă au statuat aplicarea retroactivă a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor. Sunt şi personaje din viaţa publică a judeţului care anul acesta şi-au trecut în CV şi niscai condamnări, unele definitive.

 

Stelica Georgescu - RETROSPECTIVA JUSTIŢIE 2022 - Marile dosare de corupţie, aruncate în aer de prescripţia faptelor

Primarul Ion Georgescu – agresat în propriul birou de interlopul Stelică Crăciun

Un incident şocant a avut loc în seara zilei de vineri, 11 februarie, în biroul primarului Ion Georgescu din oraşul Mioveni, Argeş. Stelică Crăciun, personaj controversat şi catalogat drept unul dintre cei mai agresivi interlopi din Argeş, a intrat peste acesta şi l-a lovit.

După cum arătau și filmările de la camerele de supraveghere, în jurul orei 21.00 o mașină de teren s-a parcat în fața Primăriei Mioveni. Primul care a coborât și a intrat în sediu a fost Daniel Otobîcu, fostul patron de la Academica. Acesta a anunțat că este așteptat de primarul Georgescu și a mers direct în biroul acestuia. La niciun minut a intrat pe ușă și Stelian Crăciun, iar în câteva secunde edilul cheamă paza să îi scoată „musafirii” nepoftiți din birou. Inițial, îi rupe masca de pe fața edilului. Stelică iese după primar pe hol, iar apoi se întoarce cu acesta și cu paznicul în birou, moment în care îl lovește, conform declarațiilor, și mai rămâne chiar și după ce Otobîcu părăsește incinta, părând că filmează totul cu telefonul.

După mai bine de opt ore de audieri, agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore. Stelică Crăciun a fost trimis în judecată pentru violarea sediului profesional, procesul judecându-se la Judecătoria Piteşti.

 

CONDAMNAŢI

Mircea Drăghici – încă 6 ani de puşcărie

Aflat după gratii unde execută cinci ani de închisoare în dosarul delapidării subvenţiilor pentru PSD, anul acesta fostul deputat de Argeş Mircea Drăghici a mai primit o condamnare. De această dată, fostul trezorier al PSD  a fost condamnat la 6 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a folosit subvenţii de la partid pentru vacanțe exotice. Presa a scris că DNA a cerut, anul trecut, de la PSD, informații referitoare la „evenimente cu caracter politic” în destinaţii exotice precum Bali (Indonezia), Punta Cana (Republica Dominicană), Doha (Qatar) și Maldive. Printre persoanele care au făcut aceste deplasări s-au aflat Liviu Dragnea, la acel moment, președintele PSD, Irina Tănase – partenera de viaţă, Adrian Mlădinoiu cunoscut ca „șoferul lui Dragnea” și Mircea Drăghici însuși

Olga florăreasa – condamnată definitiv în dosarul traficului de influenţă pentru permise

Personaj controversat în viaţa judeţului, florăreasa Olga Panaete a primit sentinţa definitivă în procesul în care era acuzată de trafic de influenţă în formă continuată. Curtea de Apel Piteşti i-a respins apelul şi a menţinut condamnarea dispusă de Tribunalul Argeş, de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Cea mai cunoscută florăreasă din Piteşti era acuzată că a promis mai multor persoane că le facilitează câştigarea unor  concursuri de angajare la instituţii din subordinea CJ sau examene de permis, în schimbul unor sume cuprinse între 300 şi 3.000 euro.

Instanţa Supremă a pus capăt carierei de magistrat a procurorului Vişinoiu

Joi, 10 martie, Instanţa Supremă l-a condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe procurorul Cătălin Vişinoiu, de la Tribunalul Argeş. Acuzat de ucidere din  culpă după ce în 2013 a provocat în judeţul Tulcea un accident de circulaţie în urma căruia pasagerul din dreapta sa, un bărbat de 46 de ani, a decedat, magistratul  a fost mai întâi judecat de către Curtea de Apel Constanţa, care l-a găsit vinovat, primind un an închisoare cu suspendare. La apel, magistraţii Instanţei Supreme au menţinut condamnarea la închisoare, dar au eliminat două dintre pedepsele accesorii, Cătălin Vişinoiu având voie să ocupe o funcţie într-o instituţie publică, precum şi dreptul de a alege.

Fostul primar de la Bradu – 9 ani după gratii pentru retrocedări ilegale

Costel Zamfir, fostul primar al comunei Bradu din perioada 2000-2008, a fost ridicat de polițiști și dus la Penitenciarul Mioveni, miercuri, 6 iulie.  Curtea de Apel Piteşti a dispus condamnarea definitivă a fostului edil la 9 ani de închisoare. Judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă caificată şi continuată, precum şi contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, pentru că ar fi împroprietărit ilegal sute de persoane, prin suprapunere de terenuri cu proprietăţile unor persoane din comuna Oarja, Zamfir a fost declarat vinovat. Iniţial, instanţa de fond l-a condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare şi l-a obligat să achite 5 milioane de euro celor pe care i-a păgubit, Curtea de Apel reducând sentinţa la 9 ani.

Fiul fostului primar din Călineşti – condamnat pentru trafic de influenţă

La începutul anului trecut, Marius George Gavrilescu, fiul fostului edil al comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu, a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu sub acuzaţia de trafic de influenţă. Gavrilescu Jr. a fost acuzat că a luat bani de la două persoane din zona Călineşti-Topoloveni, promiţându-le că le va angaja la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Tribunalul Argeş s-a pronunţat în februarie pe fond, iar în luna mai Curtea de Apel a menţinut sentinţa, Marius Gavrilescu primind o condanare de 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de 2 ani.

Nicolae Gavrilescu – trei ani închisoare pentru contractele atribuite ginerelui

Câteva luni mai târziu, a venit rândul seniorului Gavrilescu să primească o condamnare, de data aceasta doar pe cea de fond. În urmă cu trei ani, Nicolae Gavrilescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat că ar fi favorizat firma ginerelui său în derularea unui proiect finanţat din banii primăriei. Joi, 9 iunie, Tribunalul Argeş l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, interzicându-i totodată să mai candideze la o funcţie aleasă.

 

JUDECAŢI

A început procesul de fals revoluţionar al fostului deputat Cătălin Rădulescu

Timp de peste 30 de ani, fostul parlamentar social-democrat Cătălin Rădulescu a defilat cu certificatul de revoluţionar, susţinând că s-a aflat în mijlocul evenimentelor de la Timişoara şi Bucureşti, din decembrie 1989. În realitate, susţin procurorii DNA, Rădulescu nici măcar nu ar fi părăsit Piteştiul în zilele Revoluţiei. În baza declaraţiilor sale, fostul deputat a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, statut care i-a adus şi o indemnizaţie de peste 2000 lei pe lună, care astăzi este considerată prejudiciu adus bugetului de stat în procesul intentat de DNA lui Cătălin Rădulescu. În noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti a început procesul pe fond în care deputatul „Mitralieră” este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite şi fals în declarații în formă continuată.

Omul de afaceri Sorin Gomoiu – acuzat de fraudarea fondurilor europene

În cursul lunii mai, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti i-au trimis în judecată pe omul de afaceri Sorin Gomoiu şi pe soţia sa, aceştia împreună cu o altă persoană fiind acuzaţi de fraudarea fondurilor europene. Potrivit DNA, cei trei, prin intermediul firmei SC Cristal New Investments SRL, s-ar fi folosit de documente şi declaraţii false pentru a accesa bani europeni prin AFIR, în vederea implementării a două proiecte. Prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane lei.

Afaceristul argeşean Dan Neagoe – trimis în judecată în dosarul lui Liviu Dragnea

După cinci ani de la începerea urmăririi penale, DNA a trimis în judecată dosarul Tel Drum, în care personaj principal este fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Ancheta pornită de la o sesizare a Oficiului European Antifraudă (OLAF), care semnala suspiciuni privind obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea de drumuri județene pe baza unor documente false, are nu mai puţin de nouă persoane pe lista inculpaţilor, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri argeşean Daniel Neagoe, un apropiat al fostului lider social-democrat, acuzat de săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti.

Angajat APIA Argeş – dosar DNA pentru fraudă de 40.000 de euro

Un angajat al APIA Argeş a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar care vizează fraudarea fondurilor europene acordate prin AFIR. Este vorba despre Cornel Frujină, care lucrează la centrul local de la Domneşti al Agenţiei de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură Argeş, acesta fiind inculpat într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Argeş,  alături de o altă persoană. Potrivit DNA, o tânără din Domneşti „ar fi depus la AFIR mai multe documente false”, obţinând astfel pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 178.840 lei.

 

ARESTAŢI

Medic de la Judeţean – 30 de zile după gratii pentru luare de mită

O doctoriţă din Spitalul Județean Pitești a fost reținută, pe 9 noiembrie, pentru luare de mită, în urma unui flagrant. Conform DGA Argeş, medicul diabetolog Liliana Berca, angajată în secția Medicală II, ar fi primit de la cel puțin 20 de persoane, pacienți sau rude de-ale lor, diferite sume de bani sau bunuri, ca să-i trateze.Culmea e că medicul nu este  la prima abatere: în 2010, pe vremea când lucra la Casa Județeană de Pensii Olt, a fost prinsă, tot în flagrant, când primea mită și a stat în spatele gratiilor aproape o lună. Trimisă după gratii pentru 30 de zile, în decembrie a fost plasată în arest la domiciliu.

Funcţionar din Primăria Piteşti – reţinut în cazul unui bloc ridicat ilegal

Marius Drăguţ angajat al Primăriei Piteşti în cadrul Serviciului Urbanism, a fost reţinut şi ulterior plasat sub control judiciar în noiembrie 2022, fiind cercetat pentru abuz în serviciu și fals intelectual. De asemenea, a fost reţinut şi un dezvoltator imobiliar, după ce s-a făcut recepţia unui imobil ridicat cu nerespectarea autorizației de construire. Mai exact, în locul locuinței unifamiliale P+2E, conform documentelor avizate de Primăria Pitești, pe terenul respectiv s-a ridicat un bloc cu demisol, parter, două etaje și mansardă.

 

Tudor-Pendiuc

Prescripţia faptelor aruncă în aer sute de dosare penale

Un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât aplicarea retroactivă a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor, pe principiul legii penale mai favorabile. Astfel, Instanţa Supremă aruncă în aer 557 de dosare penale instrumentate de DNA, aflate fie în faza de urmărire penală, fie deja în instanţă, în aşteptarea verdictelor. Printre fericiţii beneficiari ai deciziei ÎCCJ se numără şi fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, precum şi ceilalţi inculpaţi din celebrul dosar Publitrans.

De prescriere se agaţă şi alte personaje din viaţa publică a judeţului, judecaţi pentru diverse fapte de corupţie. Astfel, fostul director al Sucursale Hidrocentrale Curtea de Argeş, Constantin Metehoiu, care şi-a construit ponton privat la Vidraru cu banii Hidroelectrica, vrea acum să scape de o eventuală pedeapsă prin prescrierea faptelor. Tot la prescriere visează şi primarul de la Oarja, Costel Bâlea, condamnat în primă instanţă la trei ani cu suspendare după ce DNA l-a acuzat că a decontat unei firme facturi pentru achiziţii de bunuri şi servicii fără ca acestea să fie furnizate vreodată.

 

gabriel apostol - RETROSPECTIVA JUSTIŢIE 2022 - Marile dosare de corupţie, aruncate în aer de prescripţia faptelor

Sinucidere-şoc a judecătorului Gabriel Apostol

Justiţia argeşeană este încă în stare de şoc după ce unul dintre magistraţii cei mai cunoscuţi din judeţ şi-a pus capăt zilelor într-o manieră înfiorătoare. Judecătorul Gabriel Apostol a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa injectându-şi în vene benzină. Dus de urgenţă la Spitalul Judeţean, controversatul judecător s-a stins în drum spre Spitalul Floreasca. În urmă cu câţiva ani, magistratul fusese în centrul mai multor scandaluri publice şi în ultima perioadă părea că se liniştise, dar problemele personale s-au dovedit mult prea apăsătoare.

Marius Stefan - RETROSPECTIVA JUSTIŢIE 2022 - Marile dosare de corupţie, aruncate în aer de prescripţia faptelor

Marius Ştefan – procuror-şef al DNA Piteşti, Antonia Diaconu – şefă la DIICOT

În primăvara acestui an, conducerea Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost preluată de către procurorul Marius Ştefan. După o perioadă de şase luni în care a fost delegat la conducerea acestui serviciu, magistratul argeşean a fost propus şi CSM a admis să fie numit procuror-şef al DNA Piteşti pe o perioadă de trei ani.

antonia diaconu - RETROSPECTIVA JUSTIŢIE 2022 - Marile dosare de corupţie, aruncate în aer de prescripţia faptelor

Schimbare şi la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, unde din 13 decembrie procuroarea Antonia Diaconu i-a luat locul lui Săndel Boţoghină. Fostă şefă a parchetelor Piteşti şi Topoloveni, Antonia Diaconu lucrează în cadrul DIICOT Piteşti din toamna anului 2019 şi în trecut a lucrat şi la Structura Centrală.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cadou de sărbători pentru deputatul Bălășoiu: dosarul de viol a fost clasat!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNA Pitesti | Primăria Pitești

Ultimele articole