România a câștigat procesul Roșia Montană

de | 09.03.2024 10:35 | Național, Importante, Lifestyle

  • România a câștigat procesul Roșia Montană!
Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat vineri, 8 martie, câștig de cauză țării noastre în procesul cu Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
În urma deciziei, Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). trebuie să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj și obligă la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbritraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, la care se adaugă dobânda, informează romania.europalibera.org Mai mult decât atât, țara noastră va fi despăgubită pentru cheltuielile de judecată cu 1.154.774,34 de euro și cu 928,641.70 dolari plus dobândă.

Această decizie luată vineri este una definitivă și executorie, luată după nouă ani de proces.

.. Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r.) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

 

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți”, se arată în decizia instanței.

Marcel Ciolacu

Sursă foto: Facebook Guvernul României

După aflarea deciziei date de Tribunalului ICSID de la Washington, premierul Marcel Ciolacu a transmis următorul mesaj:
Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!
Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.
Klaus Iohannis

Sursă foto: presidency.ro

La rândul său președintele României, Klaus Iohannis a salutat decizia luată în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID.
Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicit echipele de specialişti implicate cu profesionalism în susţinerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID.
După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional”, a postat pe Facebook preşedintele Iohannis.
Foto: rri.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Roșia Montană

Ultimele articole