Schimbare majoră în școlile din România. Anunţul ministrului Educaţiei

de | 26.03.2024 11:09 | Național, Lifestyle

Într-o conferință de presă susținută luni, 25 martie, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat o schimbare majoră în școlile din România. Acestea vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor, așa cum spune, în prezent, legea.

Mai mult, camerele audio-video vor putea fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

Măsura urmărește reducerea violenței în școli.

Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.

Prevederea actuală a legii permite școlii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.”, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit edupedu.ro.

De asemenea, ministrul Educației a ținut să sublinieze faptul că înregistrările obținute de camerele instalate în școli nu vor putea fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice.

Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”, precizează Ligia Deca

Nu oricine va avea acces la imagini, ci doar persoanele implicate în conflictele care sunt investigate.

Foto The Student.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Meci de fotbal feminin cu scântei. Eliminări pe bandă rulantă la FC Argeș – ASC Atletic Drobeta

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ligia Deca