Schimbări importante pe piața chiriilor

de | 28.01.2024 22:50 | Din ediția tipărită, Economic

Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real.

Mai exact, indiferent de numărul contractelor de închiriere pe care le au în derulare, persoanele fizice nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii.

Veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente. Practic, nivelul de impozitare este de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar. În cazul veniturilor din chirii plătite de entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, impozitul ar urma să fie reţinut de către plătitor.

Potrivit regulilor anterioare, dar în vigoare pentru anul 2023, persoanele fizice care obţineau venituri din chirii, taxate cu 10%, puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal. Mai mult, persoanele fizice care realizau venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere le încadrau fiscal în categoria veniturilor din activităţi independente, cu obligaţia de a ţine o contabilitate şi de a întocmi registre fiscale, şi aveau posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat. Autorităţile au eliminat aceste reguli pentru veniturile din chirii obţinute începând cu anul 2024.

Pentru veniturile realizate din închirierea în scop turistic a camerelor din locuinţe în proprietate personală şi venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, legislaţia fiscală prevede reguli specifice de taxare.

De asemenea, este amintit şi faptul că autorităţile au introdus, prin Legea 296/2023, un impozit suplimentar, aplicabil de la 1 ianuarie 2024, pentru persoanele care deţin clădiri rezidenţiale situate în România, de peste 2.500.000 lei. Impozitul datorat va fi de 0,3% şi va fi aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul se va declara şi plăti până pe data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

 

Foto: Antena3CNN

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Școli din Argeș – reabilitate în cadrul proiectului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole