E OFICIAL! Zile libere pentru părinți

de | 31.05.2022 08:27 | Știri, După locație, Național

Luni, 30 mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2021 care prevede acordarea zilelor libere plătite părinților, dar și altor categorii de persoane. Acestea vor fi acordate  când sunt suspendate activitățile școlare, cu prezență fizică, din cauza răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Noua măsură reglementează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.110/2021 care prevede ca părinții să beneficieze de zile libere în cazul în care se limitează sau se suspendă activitatea didactică care presupune prezența fizică în unitățile de învățământ ca urmare a răspândirii COVID-19. Totodată, această măsură privind zilele libere se adresează și părinților sau reprezentanților legali ai copilului cu handicap grav neșcolarizat sau care au în îngrijire persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condițiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară”, se arată în actul normativ.

Aceste prevederi se aplică persoanelor al căror job nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ, unde aceştia sunt înscrişi”.

 

Când au românii următoarele zile libere

Potrivit calendarului liberelor legale din acest an, românii vor mai avea liber pe 1 iunie, de Ziua Copilului, dar și pe 12 și 13 iunie, în prima și a doua zi de Rusalii.

De asemenea, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului vom sta acasă. Următoarea zi liberă va fi de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie 2022. Pe 1 Decembrie sărbătorim Ziua Națională a României, fiind zi liberă legală. De asemenea, pe 25 și 26 decembrie, în prima și a doua zi de Crăciun, românii vor avea liber.

Calendarul complet al liberelor legale în 2022:

– 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
– 22 aprilie (Vinerea Mare):
– 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
– 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
– 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
– 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
– 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
– 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Potrivit legislației, cei care aparțin altor culte religioase legale decât cele creștine, vor beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Foto Super bebe

Modificări la Codul Rutier! Sancțiuni mai dure pentru șoferi

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților | Klaus Iohannis