Zile libere pentru români! Urmează o minivacanță

de | 29.05.2023 08:40 | Știri, Lifestyle, Național

Vești bune pentru români! După zilele libere pe care le-au avut cu prilejul zilei de 1 Mai, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță.

Este vorba de cinci zile libere la început de iunie, de care vor beneficia elevii şi bugetarii, după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii.

Având în vedere că Ziua Copilului pică joia, iar pe 4 și 5 iunie, duminică și luni, vor fi Rusaliile, românii se vor bucura de 5 zile libere, făcându-se punte între zilele deja libere și weekeend.

În schimb, salariații din mediul privat vor avea liber joi, de Ziua copilului, indiferent dacă sunt sau nu părinţi, iar vineri vor merge la muncă. De Rusalii, și ei vor fi liberi.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează.

Iar, angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Potrivit legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Magiunul de prune Topoloveni refuză să se conformeze ordinelor ANPC

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: