Activități preventive în cadrul ,,Săptămânii prevenirii criminalității”! 200 de persoane au luat parte!

de | 28.05.2023 21:53 | Știri, Județean, Lifestyle

Polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au continuat activitățile preventive din cadrul ,,Săptămânii prevenirii criminalității”.

Iar în cursul zilei de 26 mai, ei au fost prezenți în zone intens tranzitate, unde au transmis sfaturi cetățenilor despre cum se pot proteja să nu devină victime ale violenței domestice.

Aici ei purtat discuții și au distribuit broșuri și flyere cu privire la procedura ordinului de protecție provizoriu, valabil 5 zile, precum și prelungirea măsurilor de protecție prin ordinul de protecție emis de instanța de judecată, conștientizarea necesității raportării evenimentelor de violență domestică, dar și posibilitățile de sprijinire a persoanelor implicate în fenomentul violenței domestice prin intermediul serviciilor sociale publice și private.

Cu această ocazie au fost informate aproximativ 200 de persoane.

Recomandările polițiștilor

Pentru a preveni violența domestică, polițiștii argeșeni recomandă:

Deja nu mai este o noutate faptul că, polițiștii care intervin la evenimente privind violența domestică, pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit, când se confirmă o stare de pericol ce planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.
Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce să faceți dacă ați devenit o victimă?

– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
– dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
– nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

Aspecte legale privind violența domestică

Încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Iar dacă una dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție este încălcată, constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

sursă foto IPJ Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Patru dintr-o lovitură! Record de infracțiuni pentru un șofer din Băiculești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești