anchetaonline.ro

Alina Gorghiu s-a întâlnit cu preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher, în cadrul vizitei oficiale din Franţa

de | 19.10.2022 15:51 | Știri, Județean, Național, Politic

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, se află în perioada 18-21 octombrie, într-o vizită de lucru în Republica Franceză.

În cadrul vizitei, aceasta a avut o întrevedere cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher. La întâlnire au participat, totodată, prim-vicepreședintele Senatului francez, Roger Karoutchi, președintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțele armate, Christian Cambon, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene și raportor Schengen, André Reichardt, și președintele Grupului de prietenie Franța-România, Bernard Fournier.

Alina Gorghiu

Discuțiile au evidențiat caracterul dinamic al cooperării la nivel bilateral, dar și în plan european și internațional, fiind reiterat interesul comun pentru aprofundarea și extinderea dialogului parlamentar, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Cu acest prilej, președintele Senatului francez a înaintat propunerea ca Senatul României să găzduiască următoarea reuniune a Asociației Senatelor din Europa (ASE)”, se arată într-un comunicat de presă

 

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii a vizat aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa responsabilă și eficientă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

 

În context, cei doi înalți oficiali au salutat adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluției privind aderarea României la spațiul Schengen. Alina-Ștefania Gorghiu a arătat că acțiunea României pe toate palierele operaționale dovedește contribuția esențială a țării noastre la întărirea securității interne a UE, subliniind modul exemplar de gestionare a celor peste 2,5 milioane de refugiați care au traversat frontiera României”, se mai menționează în comunicatul de presă transmis de Senatul României.

 

Discuțiile au evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă dintre România și Franța în cadrul NATO și contribuția franceză la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Președintele interimar al Senatului a arătat că decizia preşedintelui Macron de a consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România reconfirmă caracterul solid al Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Alina Gorghiu

Totodată în cadrul dialogului au fost abordate şi teme legate de evoluția situației de securitate din regiune, precum și de efectele războiului declanșat de Federația Rusă, context în care președintele interimar al Senatului a prezentat sprijinul ferm și multidimensional acordat de România Ucrainei și refugiaților ucraineni.

Alina Gorghiu a evidențiat, de asemenea, asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței și gestionarea provocărilor multiple cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău, precum și importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova pentru susținerea eforturilor de avansare a reformelor necesare integrării europene.

Programul vizitei în Republica Franceză a inclus și o întrevedere cu ministrul delegat pe lângă prim-ministru, responsabilă cu egalitatea între bărbați și femei, diversitate și egalitatea de șanse, Isabelle Rome. În cadrul consultărilor au fost discutate aspecte referitoare la standarde și mecanisme de asigurare a egalității de gen, a diversității și egalității de șanse, dar și la promovarea drepturilor femeilor în cele două țări.

Discuțiile au vizat inclusiv asistența acordată Republicii Moldova, în contextul găzduirii, de către Franța, a următoarei ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Alina Gorghiu

În cadrul întrevederii cu președintele Delegației pentru drepturile femeilor și egalitatea de șanse dintre bărbați și femei, Annick Billon, înaltul demnitar român a subliniat importanța schimbului de bune practici în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu, menționând eficiența cotelor electorale de gen.

Convorbirile au reliefat voinţa comună de extindere a cooperării în domeniu la nivel bilateral și european.”

Alina Gorghiu a avut, de asemenea, o întrevedere cu președintele Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez, Bernard Fournier. În cadrul convorbirilor au fost abordate teme de interes prioritar aflate pe agenda politică bilaterală, precum și aspecte ale colaborării economice și sectoriale și ale cooperării descentralizate. Cu acest prilej, aceasta a subliniat prioritatea acordată dimensiunii parlamentare a dialogului politic, fiind agreată necesitatea aprofundării cooperării pentru susținerea obiectivelor și intereselor strategice comune.

Alina Gorghiu

Alături de președintele interimar a Senatului, a participat la întrevederi și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Paris, Sena Latif.

 

Foto: Senatul României

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu