Zeci de mii de euro din industria medicamentelor au ajuns la doctorii din Argeș!

de | 21.07.2023 20:45 | După subiect, Din ediția tipărită, Importante, Județean, Știri

► Un număr semnificativ de medici argeşeni a beneficiat şi în 2022 de sponsorizări însumând zeci de mii de euro din partea companiilor pharma. Preferaţii producătorilor de medicamente sunt psihiatrii, pneumologii, diabetologii şi cardiologii, unii primind în mod constant, aproape lunar, diverse sume drept sponsorizări pentru activităţi de „conferenţiere”.

În urmă cu trei ani, chiar înainte de pandemie, „Libertatea” dezvăluia, ca exemplu, practica producătorului sloven de medicamente KRKA în ceea ce priveşte contractele de sponsorizare şi relaţia cu medicii sponsorizaţi, publicând inclusiv un astfel de document, precum şi declaraţii ale unor angajaţi ai companiei respective. S-a aflat atunci în mod public faptul că, prin contract, medicii sponsorizaţi se obligau să promoveze exclusiv produsele companiei care le finanţa participarea la conferinţe în ţară şi străinătate, unele dintre aceste evenimente fiind de fapt fictive.

Potrivit dezvăluirilor făcute la vremea respectivă de „Libertatea”, companiile pharma primeau pe stick baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu fiecare medic şi prescripţiile lui, în acest fel producătorii de medicamente monitorizând practic dacă medicii respectau contractele şi prescriau pacienţilor produsele companiilor care îi sponsorizau. La fel procedau, se pare, şi celelalte companii din industria farma:

„De fapt, noi în România, deși eram o companie mare, fiind de generice, dădeam mult mai puțini bani medicilor decât Pfizer, Roche și celelalte, de medicamente inovative. Ne întâlneam cu ceilalți agenți de la inovative și ei râdeau de noi. «Voi dați 700 de lei, noi dăm 7.000», ne ziceau ei” – declara la începutul anului 2020 un angajat al KRKA.

Greu de crezut că lucrurile s-au schimbat prea mult de atunci, cu atât mai mult, cu cât medicii au nevoie de participări la cursuri, conferinţe, simpozioane, precum şi de articole publicate în reviste de specialitate pentru care se acordă credite EMC, dar care costă destul de mult şi pe care de multe ori le suportă producătorii de medicamente.

Numărul minim de credite EMC pe care un medic trebuie să le acumuleze în vederea evaluării profesionale periodice este de 200 pe parcursul a 5 ani pentru cei în activitate, principiul de continuitate a educației medicale prevăzând ca în fiecare an să existe un minim de 25 credite EMC obținute.

Există medici care îşi plătesc singuri taxele de participare la evenimentele la care se promovează cele mai noi inovaţii în medicină, salariile în sănătate fiind printre cele mai mari din România, dar şi doctori cărora companiile pharma le plătesc cam tot. De ce ar plăti un producător de medicamente formarea continuă a unui doctor, dacă nu pentru a obţine la rândul lui anumite beneficii, în speţă clienţi mai mulţi pentru medicamentele pe care doctorul respectiv le poate prescrie?

Recent, Agenţia Naţională a Medicamentului a făcut publice declaraţiile de sponsorizare ale medicilor şi ale sponsorilor acestora, conform cărora anul trecut, la nivel naţional s-au încheiat peste 55.000 de contracte de sponsorizare. Şi în 2022 zeci de medici argeşeni, în general cam aceiaşi ca de fiecare dată, au primit finanţări de acest gen chiar şi de ordinul zecilor de mii, unele chiar lunar, la o dată fixă, aproape cu frecvenţa unui salariu.

gabriel marinescu

Dr. Cristian Gabriel Marinescu – foto CSID.ro

Psihiatrul Gabriel Marinescu a primit cele mai mari sponsorizări de la producătorii de medicamente

Cea mai mare sumă din totalul sponsorizărilor primite în 2022 în Argeş merge şi anul acesta, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii ani, tot la psihiatrul Cristian-Gabriel Marinescu. Anul trecut, acesta a beneficiat de sponsorizări de la companiile pharma în valoare totală de 67390,32 lei şi 1441 euro, în general pentru a susţine prelegeri la simpozioanele de firmă organizate în cadrul conferinţelor şi congreselor naţionale de psihiatrie, Cristi Marinescu fiind o prezenţă obişnuită la astfel de evenimente.

Fost olimpic naţional la fizică, Gabriel-Cristian Marinescu a fost peste 20 de ani angajat al Spitalului Judeţean Argeş, asigurând urgenţele pe psihiatrie, iar în prezent profesează în cadrul propriului cabinet.

Dincolo de activitatea medicală şi de conferenţiere, nu putem să nu ne amintim faptul că, în 2016, numele său a fost implicat într-un uriaş scandal, atunci când mai mulţi psihiatri din ţară au fost acuzaţi că ar fi efectuat studii clinice pe propriii pacienţi pentru companiile pharma, fără ca aceştia sau familiile acestora să fie informate. La vremea respectivă, ancheta Parchetului General a ajuns şi în Argeş, moment în care s-au efectuat percheziţii şi la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Argeş, unde pe atunci profesa Gabriel Marinescu.

Pneumologii primesc sponsorizări de zeci de mii de lei

Pneumologii argeşeni sunt beneficiarii unora dintre cele mai importante sponsorizări pe parcursul anului 2022. Astfel, cei mai mulţi bani i-a atras tânărul medic Petru-Emil Muntean, specialist pneumolog la Dispensarul PNF din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti – 48.852,63 lei.

MUNTEAN-PETRU-EMIL

Dr. Petru Emil Muntean

În vârstă de 35 de ani, Petru-Emil Muntean a câştigat doi ani la rând ERS Game Zone, un concurs organizat la cel mai mare congres mondial de pneumologie unde timp de 8 ore participanţii răspund la 100 de întrebări din pneumologie, inclusiv pe baza unor imagini de computer tomograf, rezultate de analize de laborator, endoscopie, teorii și metode de aplicare a diferitelor tratamente, boli pulmonare, de la cele mai simple până la boli autoimune, întrebări din pediatrie, somnologie sau sindromul apneei.

Are peste 100 de articole publicate, peste 10 cărţi scrise ca autor sau în colaborare cu alţi specialişti. Companiile AstraZeneca, Sandoz, Ascendis Wellness, Sanofi i-au finanţat mai multe sesiuni de conferenţiere, Magnapharm şi Berlin Biochemie au plătit pentru participarea medicului piteştean la congrese din Barcelona şi Praga, restul banilor provenind din drepturile de autor.

Dr. Emilia Ionescu, o altă prezenţă obişnuită pe listele beneficiarilor de sponsorizări de la industria farmaceutică, a atras şi ea anul trecut sume în valoare totală de 37.168,25 lei, la care se adaugă 1545 euro pentru participarea la un congres la Barcelona.

Top 3 al sumelor primite din sponsorizări de către pneumologii argeşeni se încheie cu dr. Mihaela Goilan-Sandu, fostă angajată a Spitalului Judeţean Argeş şi care în prezent profesează în cadrul cabinetului propriu din Centrul de Diagnostic şi Tratament (CDT), precum şi la diverse clinici private din Piteşti. Anul trecut, Mihaela Goilan-Sandu a primit sponsorizări în valoare totală de 27.857,34 lei.

spitalul judetean medic liliana berca spaga

Doctoriţa acuzată de luare de mită – finanţată de trei companii pharma

Diabetologii reprezintă o altă categorie de medici căutaţi de sponsorii din industria pharma. Cele mai mari sume pe această specialitate le-a atras dr. Andreea-Elena Chirulescu-Băbeanu, specialist în diabet zaharat, nutriție şi boli metabolice la Spitalul Municipal Câmpulung, care a beneficiat de sponsorizări de 22.756 lei.

Printre cel mai bine finanţaţi diabetologi argeşeni se mai află Emilia Simion, medic la Policlinica Nr. 2 Piteşti, care a primit sponsorizări de 18.700 lei, dr. Ramona Drăguţ – care a lucrat şi la Spitalul Judeţean, însă în prezent activează doar în sistemul privat – cu 16.056,24 lei, şi Cristina Mureşan, de la CDT Piteşti, cu 13.784 lei.

Chiar şi Liliana Berca, doctoriţa de la Spitalul Judeţean acuzată anul trecut că ar fi luat şpagă de la zeci de pacienţi, a primit sponsorizări de la companiile pharma în 2022, în total 7.028,86 lei, de la Terapia SA, Zentiva şi Expand Health Roumania.

Arestată anul trecut şi plasată ulterior sub control judiciar, Liliana Berca a primit, în luna mai, interdicţia de a mai exercita pe durata menţinerii acestei măsuri profesia de medic primar specializarea diabet zaharat nutriţie şi boli metabolice în sistemul de stat.

Cine este cel mai bine sponsorizat cardiolog?

Cardiologii sunt şi ei printre cel mai bine sponsorizaţi, anul trecut preferata companiilor pharma fiind şefa secţiei de Cardiologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, medicul primar Adriana-Laura Dănuleţ, cu 28.383 lei. Sume importante au mai primit drept sponsorizări cardiologii Elvis Boţu – 18.107,83 şi Lavinia Azamfire – 12.130,51 lei.

Una dintre cele mai mari sume de care a beneficiat în 2022 un medic argeşean figurează în dreptul reumatologului Liliana Puţinelu, doctor în medicină şi şef de secție la Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici”– Ștefănești. Medic primar în balneologie şi recuperare medicală şi specialist în reumatologie, Liliana Puţinelu a primit sponsorizări de 36.892,66 lei.

Pe dermatologie, cei mai mulţi bani a atras de la producătorii de medicamente doctoriţa Poliana Constantin, de la Spitalul Judeţean Argeş, respectiv 19.837,22 lei.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Expertiza tehnică a sediului CJ – semnată de un inginer… mort! Omul de afaceri Gheorghe June – trimis în judecată de DNA

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: