Biblioteca Județeană va trece printr-un proces de reabilitare energetică

de | 16.12.2023 21:45 | Din ediția tipărită, Administrație, Județean

Săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare cu convocare de îndată, Consiliul Județean Argeș, prin votul consilierilor, a aprobat proiectul de hotărâre privind participarea la „Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice”, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu în vederea realizării proiectului „Reabilitare și eficientizare energetică la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu” și a cheltuielilor legate de proiect.

Valoarea totală estimată a investiției este de aproximativ 28 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de realizare a execuției este de 24 luni (14 luni execuția efectivă plus 10 luni faza de pregătire – proiectare, avizare etc.).

Proiectul va fi depus în vederea obținerii finanțării în cadrul „Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice”, gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Clădirea din centrul municipiului Pitești a fost dată în folosință în urmă cu 20 de ani.

Ion Minzina

Vă dați seama că suntem într-o bătălie cu timpul. Încercăm să accesăm cât mai multe proiecte. Finalul de an este unul cu tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin plăcute. Le vom străbate împreună pe toate, deoarece dorința noastră este să intrăm în anul 2024 cu cât mai multe proiecte care  să îi convingă încă o dată pe cetățeni că suntem pe primul loc în accesarea fondurilor europene. Am avut posibilitatea să văd ultima statistică, sumele primite de județul Argeș între toate județele din Regiunea Sud Muntenia.”, a declarat președintele Ion Mînzînă.

biblioteca judeteana

Biblioteca va suferi o transformare de imagine

În cadrul proiectului de eficientizare energetică se propun următoarele lucrări:

»Desfacerea finisajelor grele de pe fațadă (marmură sau travertin), ușurându-se astfel greutatea construcției; plăcile pe alocuri sunt desprinse.

»Refacerea sistematizării din jurul construcției pentru a împiedica acumularea apelor pluviale lângă construcție.

»Realizarea trotuarelor etanșe din beton armat în jurul clădirii și hidroizolarea acestora cu dop de bitum.

»Aducerea construcției într-o stare ce respectă normativele în vigoare care se referă la rezistență și stabilitate, securitatea la incendiu, igienă și sănătate, protecția mediului și protecția împotriva zgomotului.

» Izolarea termică a pereților exteriori, a pereților spre spații neîncălzite cu un strat de 15 cm de vată minerală, a plăcii spre pod cu saltele de vată minerală, de 20 cm grosime și a pardoselii cu 15 cm polistiren extrudat.

»Înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare tripan.

»Construire zid de compartimentare din cărămidă, având o grosime de 50 cm.

» Reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum.

» Reglarea și optimizarea instalației de încălzire cu centrale termice cu combustibil gazos, montate în cascadă, montare de robinete termostatate.

»Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu.

»Implementarea unor sisteme de panouri fotovoltaice.

» Instalarea de panouri solare termice pentru producere energie termică aferentă apei calde de consum.

»Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior.

» Implementarea unui sistem de ventilare mecanic pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt și control al nivelului de umiditate în interiorul anumitor încăperi.

» Implementare sistem de climatizare centralizat cu ventiloconvectoare cu 4 țevi cu agent termic apă răcită, respectiv apă caldă / apă răcită produs de o pompă de căldură aer-apă.

» Implementarea unui sistem de desfumare.

» Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri.

» Înlocuire surse de iluminat actuale cu surse de iluminat eficiente din punct de vedere energetic .

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Furtuni geomagnetice provocate de erupțiile solare vor lovi Pământul

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Biblioteca Judeteana “Dinicu Golescu Arges

Ultimele articole