E OFICIAL! Românii își pot amâna ratele

de | 27.07.2022 21:00 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Miercuri, 27 iulie, au fost aprobate normele metodologice pentru aplicarea ordonanţei privind amânarea ratelor la credite.

Vestea a fost dată de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Acesta a adăugat că această măsură poate fi luată de cei care se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, din cauza creșterii prețurilor, venind astfel în sprijinul persoanelor fizice, dar și juridice. Însă, Câciu recomandă ca cei care își pot plăti ratele să o facă, ba chiar să încerce să treacă la o dobândă fixă.

Evident trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi, evident, dobânda acumulată”, a transmis ministrul Finanțelor.

De asemenea, Adrian Câciu a spus că dobânzile vor continua să crească în următoarea perioadă. Tocmai de aceea, recomandă trecerea la dobânda fixă.

Oricare dintre cetăţenii care într-adevăr au o problemă (nu este o măsură pe care s-o faci dacă poţi să-ţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să-ţi plăteşti ratele şi dacă se poate, să găseşti chiar o trecere la dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta) dacă te afli chiar în dificultate, poţi să te duci la bancă cu o cerere, o declaraţie pe propria răspundere, evident, să nu ai o cerere de finanţare în curs sau o restructurare de credit în ultima perioadă, şi atunci vei beneficia de această măsură”, a adăugat ministrul.

Condiții pentru cei care vor să își amâne ratele

Cei care ar putea să apeleze la această măsură sunt persoanele care au primit credite până la data de 30 aprilie 2022. Aceștia vor putea solicita amânarea cu 1-9 luni a plății ratelor lunare.

De asemenea, cei care aleg să apeleze la această măsură, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
b) data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată;
c) nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată”, se arată în documentul de lege.

 

Foto Economedia

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Benzina a scăzut sub pragul de 8 lei!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Câciu

Ultimele articole