Ion Dumitru: „PSD vine cu soluții concrete pentru a sprijinii activitatea fermierilor”

de | 04.04.2022 11:03 | Politic

  • Ion Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș a publicat un mesaj în mediul online în care subliniază faptul că PSD este alături de fermierii români și vine cu soluții concrete pentru a sprijinii activitatea acestora.

PSD înțelege nevoile fermierilor și vine, de fiecare dată, cu soluții concrete pentru a sprijinii activitatea acestora.

În condițiile secetei prelungite din această iarnă, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a decis să pornească sistemele de irigații și să permită accesul fermierilor la apă și la instalații mai devreme decât în anii anteriori.”

 

Ion Dumitru fermieri

 

Ministerul Agriculturii va suporta și contravaloarea a 50% din costurile pentru energia electrică folosită pentru instalațiile și echipamentele deținute de fermieri.

Din 19 martie au fost pornite sistemele şi au fost umplute canalele cu apă în mai multe județe, iar acțiunea continuă în toate zonele țării în care fermierii au solicitat furnizarea apei pentru irigații.

Măsură gândită de PSD sprijină înființarea noilor culturi și asigură sustenabilitate în privința producției de alimente pentru români, în condițiile crizei energetice și a războiului din Ucraina,”a mai adaugat Ion Dumitru.

 

fermieri

Vești bune pentru fermieri

Fermierii care se află în zonele viabile de irigat au primit vești bune. Aceștia vor avea acces la apă mai devreme faţă de alţi ani, având în vedere că nu au fost precipitaţii peste iarnă, a anunţat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor care se află în zonele viabile de irigat accesul la apă mai devreme faţă de alţi ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitaţiilor. Încă din 19 martie am pornit sistemele şi am umplut canalele cu apă în Timiş, iar această acţiune continuă în toate zonele ţării în care fermierii au solicitat furnizarea apei pentru irigaţii”, a precizat Adrian Chesnoiu într-o postare publicată în mediul online.

Conform Ministerului Agriculturii, la această dată infrastructura de îmbunătăţiri funciare este pregătită pentru funcţionare şi poate asigura un nivel optim al apei pentru o suprafaţă potenţial irigabilă de 1.289.381 ha.

Monitorizarea situației culturilor

Continuăm măsurile de sprijin prin asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigaţii şi suportarea a până la 50% din costurile facturilor la energie electrică folosită pentru instalaţiile şi echipamentele deţinute de fermieri. De asemenea, continuă şi lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii, pentru că urmărim să creştem suprafaţa viabilă pentru irigat la două milioane de hectare”, a mai adăugat ministrul Agriculturii.

Ministrul a mai menționat faptul că situația culturilor sunt monotorizate în permanență:,

Datele obținute din teritoriu ne arată că la această dată situația răsăririlor este bună în majoritatea bazinelor cerealiere. Monitorizăm în permanență situația culturilor și suntem pregătiți să intervenim dacă situația o va impune.”

 

fermieri ministru

 

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, la data de 22 martie 2022, suprafata potential irigabila era de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de imbunatatiri funciare functionabila, din care 3.009 km de canale. Pană  la acel moment erau încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat următoarele:

  • costul apei si costul energiei electrice, in baza contractelor incheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare;
  • costul apei pentru irigatii, in baza contractelor incheiate cu alti furnizori;
  • costul energiei electrice necesare asigurarii functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii, in cota de pana la 50%.

 

fermieri irigatii

De menționat faptul că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare desfăşoară următoarele activităţi:

a) exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile amenajărilor de îmbunătăţiri funciare declarate de utilitate publică, cu excepţia amenajărilor sau părţilor de amenajare preluate de federaţii, precum şi a amenajărilor cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică şi în cadrul cărora s-au constituit organizaţii;

b) executarea lucrărilor de conservare a amenajărilor de îmbunătăţiri funciare sau a părţilor de amenajare cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică;

c) scoaterea din funcţiune a lucrărilor din amenajările de îmbunătăţiri funciare sau părţi de amenajare cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică şi valorificarea materialelor rezultate, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă;

d) redarea în circuitul agricol a terenurilor rezultate în urma dezafectării lucrărilor de îmbunătăţiri funciare;

e) realizarea de investiţii pentru reabilitarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare existente şi execuţia de noi amenajări;

f) informarea şi instruirea în domeniul îmbunătăţirilor funciare;

g) realizarea şi asigurarea funcţionării sistemului naţional de supraveghere, evaluare, prognoză şi avertizare privind efectele economice şi ecologice ale activităţilor de îmbunătăţiri funciare;

h) asigurarea alimentării cu apă a unor localităţi, amenajări piscicole, incinte agricole şi industriale, prin amenajările de îmbunătăţiri funciare aflate în administrarea sa, în condiţiile legii;

i) prestarea de servicii de îmbunătăţiri funciare către organizaţii, federaţii şi alte persoane fizice şi juridice;

j) cooperarea internaţională, în limitele împuternicirii acordate de minister;

k) desfăşurarea altor activităţi de interes public prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Din cauza scumpirilor, proiectele europene ale autorităților locale riscă să fie pierdute

din Bughiu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Chesnoiu | Ion Dumitru | PSD

Ultimele articole