Peste 30 de școli din Argeș vor primi bani din PNRR! Află ce destinație au aceste fonduri!

de | 04.04.2022 10:40 | Economic, Județean, Național

  • Ministerul Educației a anunțat faptul că peste 1.390 de școli au fost selectate în prima rundă de finanțare pentru granturile din programul de reducere a abandonului școlar.

De menționat că este prima finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență.

1.391 de proiecte au obținut cel puțin 6 puncte din 10

Un număr de 1.431 de școli au fost declarate eligibile dar în urma evaluării de către experți externi a calității planurilor de acțiune propuse de unitățile de învățământ doar 1.391 de proiecte au obținut cel puțin 6 puncte din 10, acestea îndeplinesc condițiile pentru finanțare conform metodologiei.

La început a fost vorba despre finanțarea a 750 de unități de învățământ în această primă fază dar Ministerul Educației a decis să selecteze și să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei.

În acest context, toate cele 1.391 de unități de învățământ care au obținut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanțare în perioada următoare și vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge toate obiectivele propuse.

scoli elevi

Peste 30 de școli sunt din Argeș

  • Valoarea totală a proiectelor şcolilor argeşene aprobate pentru finanţare este de 22.229.372,77 lei (circa 4,5 milioane euro).

Printre școlile care primesc bani din PNRR – peste 30 sunt din județul Argeș:

» Școala Gimnazială Nr. 1 Poienarii de Muscel – 346.241 lei

» Școala Gimnazială „Petre Tudose” Mălureni – 983.819 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Schitu Golești – 796.350 lei

» Școala Gimnazială „Tudor Cornel” Ungheni – 346.241 lei

» Școala Gimnazială Băiculești – 666.710 lei

» Școala Gimnazială Davidești – 898.301 lei

» Școala Gimnazială „Prof. Emil Negoiță” Miroși – 346.241 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Bughea de Jos – 900.200 lei

» Școala Gimnazială „Petre Badea” Negrași – 346.241 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Vulturești – 795.356 lei

» Școala Gimnazială „I.C. Lăzărescu” Țițești – 848.402,97 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni – 983.800 lei

» Școala Gimnazială Merișani – 796.350 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Micești – 982.566 lei

» Școala Gimnazială „Ion Iorgulescu” Mihăești – 756.740 lei

» Școala Gimnazială „Iordache Păcescu” Coșești – 756.780 lei

» Școala Gimnazială Broșteni-Aninoasa – 900.200 lei

» Școala Gimnazială „Iosif Catrinescu” Dragoslavele – 900.200 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Hîrtiești – 898.296 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Mare-Pravăț – 983.800 lei

» Școala Gimnazială „Toma Arnăuțoiu” Nucșoara – 397.961 lei

» Școala Gimnazială „Constantin Bălăceanu Stolnici” Stolnici – 692.482 lei

» Școala Gimnazială Nr. 1 Bughea de Sus – 398.150 lei

» Școala Gimnazială „Gabriel Marinescu” Tigveni – 900.200 lei

» Școala Gimnazială „Gheorghe I.I.C. Brătianu” Rătești – 692.480 lei

» Școala Gimnazială Mușătești – 697.062 lei

» Liceul Cu Program Sportiv Câmpulung – 640.768,80 lei

» Școala Gimnazială „Elena Davila Perticari” Izvoru – 346.224 lei

» Școala Gimnazială „Prof.Univ.Dr. Ion Stoia” Căldăraru – 345.930 lei

# Școala Gimnazială Nr. 1 Cocu – 296.400 lei

# Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Ștefan cel Mare – 689.800 lei

# Școala Gimnazială Nr. 1 Cetățeni – 899.080 lei

Lista completă o puteți analiza AICI.

Trei şcoli au ratat banii de la UE

 Două unităţi de învăţământ au ratat finanţarea, din cauza proiectelor slabe depuse. Astfel, proiectul Şcolii Gimnaziale „General Constantin Cristescu” din Lunca Corbului a obţinut doar 3,5 puncte, în vreme ce proiectul Şcolii Gimnaziale „Mihai Tican Rumano” din Berevoeşti, de doar 4,5 puncte, a lăsat comunitatea locală fără banii din PNRR care ar fi sporit şansele copiilor de a-şi continua studiile. O altă şcoală care a pierdut finanţarea este „Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, al cărei proiect a fost declarat neeligibil.

scoli prezenta

 

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei, a declarat zilele trecute faptul că 1.391 de şcoli vor fi finanţate cu aproape 190 de milioane de euro în cadrul jalonului asumat prin PNRR referitor la Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar.

“Avem stadiul de îndeplinire a jaloanelor, din perspectiva Ministerului Educaţiei. Este vorba de trei jaloane care stau în dreptul Ministerului Educaţiei. Cel mai complex dintre acestea este Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar.

Am definitivat procesul de selecţie a acestor şcoli care vor beneficia în prima rundă de finanţare prin Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, care este o componentă importantă a proiectului ‘România educată’. Jalonul era minimum 750 de şcoli care să poată fi finanţate.

Vă informez cu această ocazie că avem 1.391 de şcoli care vor fi finanţate în această primă rundă. 1.391 de şcoli vor fi finanţate, în raport cu ceea ce ne-am asumat, cel puţin 750.

Suma totală cu care vor fi finanţate aceste şcoli este de aproape 190 de milioane de euro, plus TVA. Finanţarea medie per şcoală înseamnă 136.000 de euro – 136.600 de euro”, a precizat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Totodată ministrul a menționat că, dintre cele 1.391 de şcoli care vor fi finanţate, 1.114 sunt în mediul rural.

Din cele 1.391 de şcoli, sunt doar trei colegii naţionale. Este vorba de două colegii naţionale din Reşiţa şi de un colegiu naţional din Petroşani. Aceste colegii naţionale, şi coroborat cu locaţia, se confruntă cu un risc ridicat de abandon şcolar”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență  cu o valoare totală de 543 milioane euro.

Senatorul de Argeș, Ovidiu Puiu: Sărăcia și calitatea actului educațional – în topul cauzelor pentru abandon școlar

Ovidiu Puiu

 „15,6% este rata de părăsire timpurie a școlii în România, iar cifrele arată că aproape un sfert dintr-o generație se pierde în 8 ani de școală în mediul rural.

Dacă adăugăm la aceste date și statisticile privind rezultatele învățării, situația devine mai mult decât dezastruoasă; amintim aici cu titlu de exemplu că în anul 2021, 23% din elevii de clasa a VIII-a care au participat la evaluarea națională nu au obținut note peste 5 și că 30% dintre absolvenții claselor a XII-a nu au promovat examenul de bacalaureat, adică nu o pregătire completă de nivel secundar”, a semnalizat recent parlamentarul argeşean Ovidiu Puiu, una dintre cele mai puternice personalități ale mediului univeristar din România. 

Ovidiu Puiu pune abandonul şcolar în special pe seama sărăciei, pe care o consideră factor determinant, în contextul în care, conform Oficiului European de Statistică, unul din trei copii din România este expus riscului de sărăcie și excluziune socială:

„Cei care clamează ostentativ ratele record de creștere economică ale României ar trebui să aibă decența să vorbească și despre indicatori ai dezvoltării și calității vieții. De adăugat ar fi și faptul că pandemia a agravat inegalitățile în domeniul educației și a avut efecte disproporționate asupra copiilor defavorizați.”, explică senatorul de Argeș.

O altă explicație, în opinia domniei sale, este relația profesor-elev-părinte, calitatea actului educațional, modelul educațional oferit de societate, perspectivele de acces pe piața muncii ș.a.m.d. fiind tot atâția factori determinanți ai abandonului școlar.

„Școala românească, așa cum arată ea astăzi, e departe de a trezi atitudini pozitive ale copiilor față de învățare și mi se pare strigător la cer că în România anului 2022 există copiii care decid să-și încheie socotelile cu lumea din cauza notelor de la școală!!! Cu siguranță că mediul școlar, familia și societatea în general sunt printre autorii morali ai unor astfel de tragedii…

În contextul PNRR, Guvernul României a aprobat recent Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, prin care se vor asigura finanțări de peste 540 milioane de euro pentru reducerea și combaterea abandonului școlar.

Îmi doresc sincer ca acest Program să fie un succes și încurajez deschis toate școlile identificate ca fiind eligibile să aplice pentru obținerea de granturi și să le folosească în mod productiv.

Pentru că orice copil salvat de la abandonul școlar primește o șansă nouă în viață! Dincolo de această inițiativă, devine evident că lupta împotriva abandonului școlar trebuie dusă pe multiple fronturi și în parteneriat școală-familie-comunitate-factori de decizie. Pentru că da, abandonul școlar – mai mult decât schimbările climatice – este o reală amenințare pentru sustenabilitatea României!”,  conchide senatorul PSD Argeş Ovidiu Puiu.


Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

robotica scoli

Bani pentru laboratoare de robotică și SmartLab în 3 școli piteștene


 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bughea de Sus | Corbeni | Guvernul României | Lunca Corbului | Nucșoara | PNNR | PNRR | PSD | Sorin Cîmpeanu | Ștefan cel Mare