Guvernul vrea să schimbe sistemul de control și de autorizare a centrelor de asistență socială

de | 31.07.2023 18:28 | Știri, Administrație, Național, Politic

Astăzi, premierul Marcel Ciolacu a convocat pentru consultări la Palatul Victoria mai multe organizații nonguvernamentale pentru discuții privind reforma sistemului de asistență socială din România. Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a precizat după discuțiile avute astăzi că s-au conturat atât nevoia de reformare a legislației, cât și cea de întărire a capacității instituțiilor din domeniul asistenței sociale.

După neregulile descoperite în căminele pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, Guvernul anunță o reformă a sistemului de asistență socială. Mai întâi printr-o Ordonanță de Ugență, iar apoi în Parlament.

Sură foto: Facebook Simona Bucura Oprescu.

”Vreau să le mulțumesc ONG-urilor care nu doar au devoalat abuzurile din sistemul de asistență socială, dar care se și implică acum în reforma acestui sistem.

Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalității și a abordării, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care o să le luăm noi.

Protecția socială, în acest moment, a fost folosită ca un business. Mai mult, este clar că vorbim de corupție instituțională. Vorbim de încrengături locale, astfel încât businessul să fie cât mai profitabil.

De aceea, până în 31 august, trebuie să venim cu o ordonanță de urgență, prin care să schimbăm sistemul de control și de autorizare a centrelor de asistență socială. Trebuie să închidem în primul rând capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești, pentru că despre asta vorbim!”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

”Vom continua dialogul cu ONG-urile”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că dialogul cu ONG-urile va continua pentru a se depista cele mai bune soluții pentru un sistem de asistență socială eficient.

”La invitația premierului Marcel Ciolacu, am început dialogul cu organizațiile nonguvernamentale pentru reforma sistemului de asistență socială din România.

Așa cum a declarat și premierul Marcel Ciolacu, dar cum a propus și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, din discuția de astăzi cu ONG-urile s-au conturat atât nevoia de reformare a legislației, cât și cea de întărire a capacității instituțiilor din domeniul asistenței sociale.

Vom continua dialogul cu ONG-urile pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru un sistem de asistență socială eficient, cu mecanisme clare de reglementare și servicii de calitate pentru beneficiari”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe pagina de Facebook.

Sură foto: Facebook Simona Bucura Oprescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Social-democrații argeșeni, din nou în mijlocul gospodarilor din Țițești, Domnești și Suseni!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Simona Bucura-Oprescu

Ultimele articole