România va avea prima centrală cu mini reactor nuclear din Europa. Află unde!

de | 19.03.2024 11:58 | Național, Economic

Vești bune pentru România! Țara noastră va avea prima centrală cu mini-reactor nuclear din Europa.

Anunțul a fost făcut de Sebastian Burduja, ministrului Energiei.

Într-o zi pe care o consider una istorică, într-un loc pe care îl consider cu potențial de a arăta lumii întregi ceea ce România este capabilă să facă, să deseneze viitorul. Şi viitorul energiei acesta este.

 

Primul meu mesaj, este așadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul 2050. A spus-o și secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii, întruniți în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare în același orizont. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură.”

centrala nucleară Romania

Foto: Facebook Nuclearelectrica Oficial

Localitatea din România unde se va inaugura prima minicentrala nucleară din Europa este Doicești.

Doicești este o comună din județul Dâmbovița situată la 10 kilometri de Târgoviște și la 90 de kilometri de București.

Trebuie amintit faptul că în această localitate se afla cea mai veche termocentrală pe cărbune din România. Aceasta a fost închisă total în anul 2012 iar cel mai mare coș al fostei termocentrale a fost pus la pământ în urmă cu patru ani.

Avem aici, la Doicești, unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național și am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură. Deci este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nucleară electrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

centrala nucleară Romania

Foto: Facebook Nuclearelectrica Oficial

Deschiderea centralei nucleare de la Doicești deoarece ar crea 4.000 locuri de muncă.

Implementarea în timp util a tehnologiei SMR va contribui la securitatea energetică şi la obiectivele de decarbonizare ale României şi va aduce mai multe beneficii socio-economice, precum crearea a aproximativ 4.000 de locuri de muncă în perioada de dezvoltare, investiţii la bugetul de stat şi chiar participarea ţării la proiecte din regiune“, a precizat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă

Centrala nucleară ar urma să devină funcțională în câțiva ani, se preconizează că ar fi vorba de 6 ani.

 

Foto: Facebook Nuclearelectrica Oficial

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Informare meteo! ANM anunță lapoviță, ninsori și vânt

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Energiei