anchetaonline.ro

Senatorul Dănuț Bica a primit răspunsuri de la Ministerul Sănătății: „Doar patru cabinete școlare în mediul rural!”

de | 28.11.2022 09:50 | Știri, Județean, Politic

  • Doar patru cabinete școlare în mediul rural!

 

În perioada pandemiei s-a simțit lipsa asistenței medicale la nivelul unităților de învățământ, ceea ce a readus în discuție necesitatea cabinetelor școlare. În acest sens, senatorul PNL, Dănuț Bica, a adresat o întrebare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la care a și primit răspuns.

 

Dan Bica

 

Dacă în urmă cu trei decenii existau cabinete medicale sau cabinete stomatologice școlare în majoritatea unităților de învățământ cu peste 300 de elevi, astăzi acestea au devenit o raritate, chiar și pe lângă școlile mari. Rețeaua medicală școlară se confruntă în prezent cu o severă subnormare, în special în mediul rural, unde asistența medicală a elevilor nu este asigurată în mod permanent, aceasta fiind realizată sporadic de cabinetele de medicină de famile.

 

Din păcate, măsurile concrete privind redeschiderea cabinetelor medicale școlare nu au reprezentat o prioritate pentru miniștrii sănătății din ultimii 30 de ani. Dimpotrivă, s-a considerat că prin desființarea lor se realizează economii bugetare. Paradoxal, economii nu s-au făcut decât scriptic, în schimb prevenirea extinderii unor boli contagioase sau descoperirea precoce a acestora în rândul elevilor a devenit foarte greu de gestionat.

 

Drept urmare, în condițiile în care finanțarea cabinetelor medicale școlare s-ar putea realiza, chiar și temporar, prin fonduri europene nerambursabile, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câte cabinete medicale școlare și câte cabinete stomatologice școlare funcționează în prezent la nivel național? Dar în județul Argeș?

  2. Se înscrie printre prioritățile Ministerului Sănătății reînființarea cabinetelor care au fost închise, cel puțin pe lângă unitățile mari ale sistemului de învățământ de stat?

  3. Care ar fi efortul bugetar necesar pentru organizarea unui sistem minimal de cabinete școlare la nivelul întregii țări (cheltuieli pentru salarii și logistică), având în vedere că spațiile și costurile administrative pot fi asigurate de către unitățile școlare beneficiare?”, se arată în textul întrebării adresate ministrului Alexandru Rafila.

 

Conform statisticii oferite de către ministrul Sănătății, în grădinițele din Argeș funcționează doar 28 de cabinete școlare, dintre care doar unul este în mediul rural. De asemenea, la nivelul școlilor, sunt 61 în mediul urban și doar 4 în mediul rural. Așa cum subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății, responsabilitatea înființării aparține doar autorităților locale.

 

 

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dănuț Bica