ONG-urile, finanțări de 2,5 miliarde de euro. Proiecte pentru incluziunea socială și combaterea sărăciei

de | 19.04.2023 18:11 | Știri, Economic, Național

Prin programele operaționale aferente perioadei 2014 – 2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a avut un parteneriat prolific cu organizațiile neguvernamentale din România, care au beneficiat de finanțări totale de 2,5 miliarde de euro. Totodată, potrivit informării publicate de MIPE pe pagina de Facebook, cele mai multe proiecte derulate de ONG-uri și finanțate prin fonduri europene au vizat incluziunea socială și combaterea sărăciei, dar și educația și formarea de competențe.

În total, în această perioadă au fost semnate un număr total de 1895 contracte de finanțare cu solicitanți eligibili printre care și ONG-uri și, până în acest moment, au fost făcute plăți către beneficiari în valoare de 1,4 miliarde de euro:

  • Prin Programul Operațional Capital Uman au fost semnate 1.504 contracte în valoare totală de 2,1 miliarde de euro;
  • Prin Programul Operațional Infrastructură Mare au fost semnate 120 de contracte în valoare totală de aproximativ 340 de milioane de euro;
  • Prin Programul Operațional Capacitate Administrativă au fost semnate 256 contracte în valoare totală de 38 milioane euro;
  • Prin Programul Operațional Regional s-au încheiat 15 contracte de finanțare în valoare totală de 20 milioane euro;
  • Organizațiile neguvernamentale sunt beneficiari și în cadrul unor proiecte finanțate prin Programul Operațional Asistență Tehnică.

”Investițiile din fonduri europene în proiectele derulate de ONG-uri, susținute prin Politica de Coeziune și Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD), în perioada de programare 2014 – 2020, au adus în comunități acele schimbări vizibile pe care le așteaptă românii, mai ales cei din grupurile vulnerabile. Sunt 2,5 miliarde de euro care au schimbat viața oamenilor din grupuri dezavantajate, au dat multor copii șanse la educație și multor adulți șansa de a se integra pe piața muncii, au furnizat persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități servicii medicale și de asistență socială mai eficiente și au contribuit la protecția mediului sau conservarea valorilor de patrimoniu. Finanțarea proiectelor derulate de ONG-uri s-a dovedit o investiție în viitorul nostru, într-o societate sănătoasă care garantează fiecărui român dreptul de a trăi demn. Îi felicit pe toți nereprezentanții organizațiilor care au depus proiecte în ultimii ani și îi invit să ne fie în continuare parteneri și să acceseze oportunitățile de finanțare pe care le oferă programele naționale și cele regionale aferente perioadei 2021 – 2027, primele apeluri urmând a fi lansate anul acesta”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook.

Cele mai multe proiecte derulate de ONG-uri și finanțate prin fonduri europene au vizat incluziunea socială și combaterea sărăciei, dar și educația și formarea de competențe, se mai arată în comunicatul publicat. Organizațiile neguvernamentale vor putea depune proiecte singure sau în parteneriat, începând cu primele apeluri lansate prin noile programe ale perioadei 2021 – 2027.

Calendarul consolidat al apelurilor de proiecte pt. anul 2023 pentru programele finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 și din PNRR este disponibil aici.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Aplicațiile pentru #BeActive se închid pe 25 mai. Premii de mii de euro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene