anchetaonline.ro

Vizita în Republica Moldova a președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu

de | 22.09.2022 17:30 | Știri, Național, Politic

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, se află, în perioada 21-22 septembrie, în Republica Moldova.

a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii , Igor Grosu. Consultările au continuat linia eforturilor întreprinse de în sprijinul Republicii Moldova și au vizat prioritățile cooperării bilaterale, progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, precum și provocările grave generate de invazia Federației Ruse în Ucraina. În context, cei doi demnitari au condamnat ferm anunțul îngrijorător al președintelui Putin privind decretarea mobilizării parțiale în Rusia, organizarea așa-ziselor referendumuri în zonele ocupate ilegal din Ucraina, precum și amenințarea privind utilizarea armelor nucleare.

 

Gorghiu la Chisinau

 

De asemenea, Alina-Ștefania Gorghiu a participat la o masă rotundă cu tema „Egalitatea de gen și violența domestică”. Inițiativa a urmărit intensificarea schimbului de cunoștințe, experiență și bune practici între cele două țări, în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu. Președintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea continuării consultărilor cu societatea civilă și importanța menținerii coordonării strânse între cele două țări pentru combaterea violenței domestice și asigurarea egalității de gen. La întrevedere au participat Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Cazacu, director Program Femei, “La Strada Moldova”, Mariana Buruiană, director executiv, Centrul de Drept al Femeilor, Valentina Bodrug-Lungu, președinte Gender-Centru, Veronica Teleucă, coordonator Coaliția Națională „Viață fără violență”.

 

Gorghiu la Chisinau

 

Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu studenții de la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu tema „Politica fără tineri nu are viitor”. La eveniment a fost prezent și rectorul Universității, dr. conf. Igor Șarov. Cu acest prilej, președintele interimar al Senatului României a propus organizarea unor stagii de practică pentru studenții basarabeni la Parlamentul României, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu . Discuțiile s-au axat pe importanța implicării tinerilor în politică, programul de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, dedicat cetățenilor din Republica Moldova, precum și pe alte mijloace de cooperare bilaterală în dezvoltate în cadrul Programului Președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”.

 

Gorghiu la Chisinau

 

Președintele interimar al Senatului a participat, de asemenea, la deschiderea celei de-a VIII-a ediții a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la . Festivalul de se desfășoară în perioada 22-25 septembrie și își propune să reunească cinefilii de pe ambele maluri ale Prutului cu scopul promovării limbii române, culturii și cinematografiei românești.

Evenimentul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Institutul Cultural Român și are misiunea de a conecta Chişinăul, prin cinematografia română, la circuitul marilor festivaluri.

 

Gorghiu la Chisinau

 

În intervenția sa, președintele interimar al Senatului a evidențiat importanța diplomației culturale, afirmând că Zilele Filmului Românesc la Chișinău a devenit o tradiție importantă care denotă o puternică cooperare bilaterală în plan cultural. Totodată, a accentuat necesitatea finanțării adecvate a industriei cinematografice, arătând că prezența activă a Guvernului României în Republica Moldova răspunde așteptărilor și nevoilor de peste Prut.

 

Gorghiu la Chisinau

 

La evenimentele organizate la Chișinău au mai participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, directorul-adjunct al ICR Chișinău, Narcis Afrăsinei, și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Chișinău | film | Moldova | proiecte | Republica Moldova | România | Senatul României | vizită
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: