Amenzi de milioane aplicate de Consiliul Concurenței. Sunt în curs alte investigații

de | 22.01.2023 10:04 | Știri, După subiect, Economic, Național

Consiliul Concurenței a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de de 178,6 milioane lei, toate în urma investigaților desfășurate privind încălcarea Legii concurenţei. Pentru anul în curs se lucrează la finalizarea unor investigații în domenii precum energia electrică, produse electronice și altele.

Din totalul investigațiilor declanșate în 2022, aproximativ 40% vizează înțelegeri de tip cartel. Totodată, autoritatea de concurenţă a finalizat 8 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro), din care 94% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri de tip cartel, se arată în comunicatul de presă publicat. Au fost sancționate 97 de companii, din care 90% au recunoscut încălcarea legi. Valoarea amenzilor aplicate acestor companii reprezintă aproximativ 60% din totalul amenzilor aplicate în aceste cazuri. De asemenea, potrivit bilanțului de activitate, Consiliul Concurenței a declanşat 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum: piața monetară interbancară (ROBOR), întreținere și reparare a autovehiculelor, servicii de înregistrare a avizelor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliară, produse din tutun încălzit etc.

Printre cele mai importante amenzi:

  • 130.974.928 lei (aprox. 26,6 milioane euro): 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN, pentru că și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare.
  • Renault Commercial Roumanie SRL și societățile de asigurare implicate au fost sancționate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei.
  • Restul sumei până la 130 de milioane lei reprezintă amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la înțelegere.
  • 15.120.946 lei (aproximativ 3 milioane euro): trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig) și un broker de asigurări (Aon România), pentru încheierea unui acord pentru împărțirea clienților mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero).
  • 13.217.023 lei (aprox. 2,7 milioane euro): Volvo România, pentru că s-a înțeles cu distribuitorii din rețeaua sa în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele, marca Renault; investigația a fost declanșată ca urmare a unei cereri de clemență.
  • 10.080.926 lei (aprox. 2 milioane euro): Mega Image, pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui.
  • 4.886.811 lei (aprox. 990 mii euro) opt companii (Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL, Lingemann Beschaffungssysteme) de pe piața de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă care își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit. Astfel, companiile și-au împărțit clienții, realizând strategii comune de abordare a acestora, astfel încât să se asigure că nu se vor concura.

Pe parcursul anului 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat 94 de tranzacții (concentrări economice), cele mai multe din ultimii 16 ani. Din acestea, două au fost autorizate cu condiţii, ambele vizând domeniul de sănătate:

  • o preluarea Muntenia Medical Competences (Argeș) de către Medlife SA cu condiția plafonării tarifelor pentru serviciile de imagistică RMN și CT pe care Grupul Medlife le- ar presta în județul Argeș, pentru o perioadă de cinci ani, cu o indexare anuală cel mult la nivelul ratei inflației.
  • o preluarea de către Diagnostic Rapid SA a Onco Card SRL și Onco Card Invest SRL, în condițiile menținerii unui anumit nivel al tarifelor practicate, precum și a unor indicatori de calitate, pentru o perioadă de 5 ani, la nivelul județului Brașov.

”Anul acesta va fi un alt an dedicat ajutorului de stat, și mă refer atât la evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, cât și la finalizarea cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara. Vom finaliza o serie de investigații și ne vom continua eforturile de a supraveghea cu atenție deosebită sectoarele sensibile, cum sunt energia, produsele alimentare, serviciile financiare, iar in cazul în care constatăm încălcări ale legii, vom interveni și le vom sancționa”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, potrivit sursei citate.

Potrivit sursei citate vor fi finalizate investigații în domenii precum:

  • Energie: două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA (membră a grupului CEZ) și, respectiv, Distribuție Energie Oltenia SA (din grupul Electrica), pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție;
  • Servicii de arhivare electronică/digitală – un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de arhivare electronică/digitală și arhivare fizică a documentelor, precum și a altor activități conexe acestora;
  • produse electronice – posibile înțelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România SRL în relația cu partenerii săi, printre care Altex România SRL, Flanco Retail SA și Dante Internațional SA, pentru produsele electrocasnice și IT&C;
  • ciment – posibilă înţelegere între Holcim (Romania) S.A., CRH Ciment (Romania) S.A. şi Heidelbergcement România S.A. realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România;
  • Furnizarea de carte din România – o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață; investigația a fost declanșată pe baza informațiilor primite pe platforma Avertizorilor de concurență – posibilă coordonare a politicilor comerciale manifestată prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață;
  • Licitații: un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii în contextul participării în calitate de ofertanţi la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului ”Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Se deschide un nou magazin în Pitești! Este lider pe piața din Europa

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Concurentei