O crimă oribilă cu o miză mult mai mare: drogurile psihotrope împânzesc Piteștiul!

de | 06.03.2023 09:55 | Din ediția tipărită, Eveniment, Județean, Știri

» Fiul omului de afaceri Cornel Diaconescu (ucis cu o cruzime ieșită din comun săptămâna trecută) este unul dintre sutele de elevi care consumă, împreună cu gașca sa, substanțele halucinogene sintetice care le fac creierul praf » Mama băiatului, contabil-șef la CSM Pitești, vorbește despre amenințări și șantaje din partea dealerilor  » Deși avea bani, îngrijire și oportunități, băiatul de 16 ani a luat-o razna până la gesturi extreme 

Un caz oribil consumat în Pitești la începutul lunii martie a șocat  întreaga țară. Un om de afaceri, proprietar al mai multor spații comerciale, fost șef de service la IATSA Ștefănești, a căzut victima fiului său, care l-a ucis în vila în care locuiau împreună pe strada Căminelor, cu nenumărate lovituri de cuțit și l-a ținut zile întregi mort în casă, timp în care a dat petreceri în locuința respectivă.

Resortul acestei tragedii sunt drogurile sintetice, cunoscutele etnobotanice, o monstruozitate de combinații care nu figurează pe nicio listă de substanțe ilegale și care nici nu pot fi depistate, în țara noastră, în analizele de sânge. Acestea reprezintă, în prezent, conform oamenilor legii, 80% din consumul estimat la nivelul județului Argeș. Acest consum nu este deloc mic, fenomenul luând o amploare tot mai mare de la an la an și de la lună la lună, inclusiv în cazul adolescenților, de la elevi de școală generală la  cei mai vulnerabili dintre consumatori, respectiv adolescenții – elevi de liceu. Așa cum este și băiatul de 16 ani care a oripilat întreaga țară prin actul său de o cruzime extremă.

De câțiva ani, aceste psihogene, care sunt destul de accesibile ca preț, au intrat în consumul tinerilor, efectele lor fiind devastatoare. Mai grav este că foarte mulți conduc autovehicule aflați sub influența lor, iar testele specifice nu le pot depista.

***

Cornel Diaconescu, de 78 de ani, a fost ucis de fiul său cu zeci de lovituri de cuțit și lăsat ore întregi, în agonie, în propria casă. Filmul tragediei este unul cu multe detalii înfiorătoare. Familia începuse să afle despre dependențele lui Mihai, băiatul de 16 ani, încarcerat acum pentru omor. Părinții erau divorțați, însă tatăl (care se bucura de un fiu venit la o vârstă înaintată) era mai tolerant și îi oferea și resurse financiare semnificative, el având venituri consistente din închirierea de spații. Așa se face că băiatul a preferat să locuiască cu acesta. Omul de afaceri începuse însă să își dea seama că Mihai era prins în mrejele dependenței și ale unui anturaj periculos, așa că a încercat să îi impună limite. În ziua fatidică, l-a surprins pe adolescent chiar când își administra drogurile, în bucătăria locuinței, droguri pe care le avea etalate pe o farfurie. Conform primelor informații, Cornel Diaconescu ar fi încercat să îl oprească și de aici s-a iscat conflictul care a degenerat în crimă. De peste 20 de ori și-a înjunghiat băiatul tatăl, pe care l-a lăsat apoi în agonie, moartea survenind – pe fondul hemoragiei – mult timp mai târziu. L-a acoperit cu haine și și-a văzut de treabă, organizând inclusiv, în zilele următoare crimei, cu părintele ucis în bucătărie, petreceri cu alcool și droguri, alături de anturajul în care se învârte. Adolescentul le-ar fi spus oaspeților săi că acolo este o conductă spartă și i-ar fi instruit să nu cumva să intre în camera respectivă, deoarece are interdicție de la tatăl său, care a pus camere de luat vederi și care ar constata dacă cineva încalcă dispoziția.

Mama se teme că dealerii de droguri o vor omorî și pe ea!

De oribila crimă s-a aflat la câteva zile, cea care a dat alarma fiind chiar mama băiatului. Magdalena Diaconescu este contabil-șef în cadrul Clubului Sportiv Municipal Pitești și a devenit îngrijorată după ce adolescentul s-a mutat la ea, deși până atunci stătuse cu tatăl. După mai multe zile în care l-a descusut pe băiat, cu toate că acesta nu i-a spus direct că l-a ucis, i-a dat suficiente indicii ca să fie îngrijorată și să anunțe Poliția. Aflată în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cât timp fiul său se afla la audieri, Magdalena Diaconescu a făcut declarații uluitoare, dezvăluind că fiul său era șicanat și urmărit de cei care îi vindeau drogurile, spunând chiar că se așteaptă ca și ea să fie omorâtă de către aceștia, referindu-se și la un mare dealer de droguri din Pitești.

Am avut foarte multe probleme din decembrie, cu foarte mulți oameni care ne-au jecmănit copilul. (…) Am trăit clipe groaznice de la Crăciun și până acum. Sunt foarte mulți! El e foarte plăpând și ne-a fost teamă că îl vor omorî. Sper ca Mihai să intre într-un centru de detoxifiere și să fie apărat, dar există cineva, un mare dealer de droguri din Pitești, care urmărește chestia asta!”, a declarat mama, în lacrimi. „Era drogat, și tatăl lui știa asta!”. După crimă, adolescentul a vrut să se sinucidă, după cum a mai afirmat mama, probabil din cauza vinei care îl apăsa. „Îmi spunea la telefon că vrea să se omoare!”

Substanțele consumate nu pot fi depistate în sânge

Când a fost găsit în sevraj, adolescentului i s-au recoltat și probe de sânge pentru testele antidrog. Acestea însă au ieșit negative, pentru că respectivele substanțe nu ies la testele obișnuite. Doar în afara țării se poate face o asemenea investigație, cel mai apropiat centru fiind în Budapesta, în vreme ce costul analizei este undeva la 3.000 euro. La audieri a prezentat o stare de oboseală profundă și a fost nevoie de timp și răbdare pentru ca anchetatorii să poată discuta cu un interlocutor lucid.

Tânărul era un consumator înrăit al substanțelor cunoscute sub denumirea de New Psychoactive Substance (NPS) care sunt definite ca înlocuitorii drogurilor ilegale convenționale. Conform site-ului infodrog.ro, aceste NPS-uri mimează efectul unor compuşi din cannabis, iar utilizarea acestui tip de produse duce rapid la dependenţă. În cazul în care nu mai sunt consumate, apar simptome de sevraj destul de neplăcute, precum: nelinişte generalizată, tremor, palpitaţii, dureri de cap, greaţă, vărsături,stări de depresie, disperare. De asemenea, au un puternic efect halucinogen, care poate schimba complet comportamentul consumatorului. Cei care consumă constant au nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a stopa simptomele sevrajului și pentru a obține efectul psihoactiv.

Nimeni nu a mișcat un deget pentru a salva gașca de copii deveniți narcomani

Mihai Diaconescu, elev la Liceul cu Program Sportiv, avea o gașcă cu care împărtășea viciile, iar petrecerile lor erau adevărate acțiuni distructive. Recent au avut inclusiv închiriată o garsonieră în cartierul Exercițiu, folosită special pentru a își satisface dependențele, pe care efectiv au distrus-o. De asemenea, vila în care locuia împreună cu tatăl său a fost călcată acum câteva luni de mascați, după ce părinții unei fetițe de 14 ani au sunat disperați la Poliție că au informații cum că fata lor se află într-o companie extrem de dubioasă, în casa cu pricina.

În ciuda numeroaselor semne care indicau faptul că băiatul de 16 ani și prieteni de-ai lui au luat-o pe un făgaș total greșit și în ciuda transformărilor comportamentale evidente, cazul crimei din familia Diaconescu ne arată o dată în plus, dacă mai era nevoie, că trăim într-o societate neinstruită să reacționeze la timp, de la familie la colectivitate și la școală. O societate fie temătoare, fie total nepăsătoare, care nu anticipează și nu are nicio reacție în stoparea unui flagel care pas cu pas, liceu cu liceu, bar cu bar, împânzește Piteștiul.

Pedepse mai mari pentru traficanții de droguri și incriminarea consumului

Pe 1 martie, a fost promulgată legea prin care se majorează pedepsele pentru traficanții de droguri. Noțiunile de „substanțe aflate sub control național” și de „droguri” sunt redefinite și este incriminată și deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.

Conform acestui act normativ cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

În cazul faptelor care au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Totodată, fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: