Românii care stau la bloc se pot alege cu amenzi! Ce obligație au aceștia

de | 20.04.2023 22:53 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Românii care stau la bloc se pot alege cu amenzi! Ce obligație au aceștia

Românii care nu fac curat în grădina blocului se pot alege cu amenzi, potrivit unei legi care a apărut recent.

Este vorba de o lege emisă în anul 2022 care prevede ca locuitorii de la bloc să poată fi amendați de autorități în cazul în care nu mențin curătețnia spațiului din jurul imobilului.

Astfel, dacă vă imaginați că viața la bloc este mai ușoară decât cea la casă, ei bine, situația pare să se schimbe având în vedere noile resposabilități care cad în grija locatarilor de la blocuri.

Conform legii, cetățenii care nu mențin curățenia în grădinile din fața blocurilor pot lua amenzi începând de la 40 de lei.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale în curte

De asemenea, cetățenii care stau la casă riscă și ei amenzi dacă nu respectă legea privind arderea resturilor vegetale în curte.

Garda de Mediu amintește  că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi vegetale.Având în vedere că primăvara a sosit, iar cei mai mulți dintre românii care stau la casă fac curățenie în grădini, strângând frunzele și crengile, ei trebuie să știe că este complet interzis că dea foc acestora.

Este vorba de legea compostului, care a apărut de peste doi ani. Potrivit acesteia, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. Mai exact, pentru persoanele fizice amenda maximă poate fi de 800 lei, iar pentru persoanele juridice, este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, arată Garda de Mediu.

Amintim că localnicii care stau la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Foto descriptiv Mycta.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ZOO Pitești își deschide porțile și pentru Săptămâna Verde!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: