Ion Baicea – proiecte pentru un mediu mai curat şi un oraş inteligent

de | 18.04.2024 08:50 | Costești, Administrație

Orașele inteligente combină protejarea mediului, eficiența energetică și durabilitatea economică într-un model urban unic, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții și de a crea noi servicii pentru locuitorii și autoritățile locale. Primarul Ion Baicea şi-a canalizat eforturile în direcţia accederii oraşului Costeşti în rândul localităţilor inteligente, multe dintre proiectele administraţiei locale având ca scop pe de o parte un mediu cât mai curat şi mai sănătos pentru cetăţeni şi, pe de altă parte, reducerea cheltuielilor cu energia electrică şi termică.

Eficienţă energetică = protejarea mediului înconjurător

Într-o lume în care resursele energetice sunt limitate și schimbările climatice devin o realitate tot mai evidentă, eficiența energetică joacă un rol crucial în reducerea consumului de energie și în protejarea mediului înconjurător. La Costeşti, sunt deja în licitaţie două din cele patru proiecte ale primarului Ion Baicea care vizează eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică:

► „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei la Primăria Oraşului Costeşti, judeţul Argeş”

costesti primaria

Valoarea totală a acestei investiţii este de 4.245.336,48 lei (fără TVA).

În cadrul proiectului se vor executa lucrări de izolare termică a clădirii, echiparea cu corpuri de iluminat LED, vor fi montate sisteme de panouri fotovoltaice şi panouri solare, precum şi un nou sistem de climatizare.

Stadiul proiectului: ÎN LICITAŢIE.

► „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei la Liceul Teoretic Costeşti”

Valoarea maximă eligibilă a acestei investiţii este de 5.923.977,18 lei (fără TVA). Prin acest proiect se doreşte reabilitarea energetică a corpurilor A şi B, precum şi a căminului Liceului Teoretic Costeşti.

Stadiul proiectului: ÎN LICITAŢIE.

► „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Costeşti”

Proiectul are o valoare de 4.748.511,12 lei (TVA inclus), din care 4.211.453,59 lei reprezintă finanţare nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu.

În cadrul acestui proiect se vor realiza următoarele lucrări:

  • instalarea de pompe de căldură aer/apă pentru înlocuirea consumului de gaz natural;
  • instalarea de panouri fotovoltaice pentru acoperire consumului actual de energie electrică şi a consumului viitor al pompelor de căldură;
  • instalarea de sisteme solar-termice pentru înlocuirea consumului de apă menajeră;
  • înlocuirea integrală a iluminatului interior cu corpuri şi lămpi cu LED;
  • izolarea termică a faţadelor.

Stadiul proiectului: ÎN IMPLEMENTARE.

► „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în Casa de Cultură P+1E”

Valoarea totală a acestei investiţii este de 2.623.196,50 lei (inclusiv TVA), din care 2.302.385,81 reprezintă finanţare nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu, prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice.

Se vor efectua lucrări similare celor de la celelalte clădiri publice din oraş şi, în plus, se va realiza repararea/înlocuirea şarpantei şi a învelitorii.

Stadiul proiectului: DEPUS ŞI APROBAT LA AFM

 

Un alt proiect important care are ca scop îmbunătăţirea parametrilor de calitate a mediului este cel care prevede construirea unui nou centru de colectare a deşeurilor:

► „Construire centru de colectare prin aport voluntar în oraşul Costeşti, judeţul Argeş”

Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door” (din uşă în uşă), respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale. Primăria Costeşti a obţinut pentru acest proiect o finanţare de 3.830.914 lei prin PNRR, Pilonul I-Tranziția Verde.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări:

  • platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respective a camioanelor (cap-tractor) care aduc/ridica containere de mai sus;
  • platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;
  • canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
  • zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
  • copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;
  • împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poarta de acces culisanta – acțiune manuală;
  • în zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor)

Stadiul proiectului: ÎN LICITAŢIE.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Investiţii în reţelele de utilităţi publice la Costeşti. Extinderea canalizării în tot oraşul – prioritate pentru primarul Ion Baicea

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Administraţia Fondului pentru Mediu | Costeşti | Ion Baicea | PNRR | Primăria Costeşti

Ultimele articole