anchetaonline.ro

„Nu l-am jignit și nu l-am umilit. Dacă voiam să fac asta, îi dădeam gunoaiele și câinii!”

de | 05.09.2022 17:00 | Știri, Administrație, Județean, Politic

  • Elena Lasconi, rănită că fostul viceprimar PNL a pus partidul înaintea sa

 

La doi ani de la alegeri, primarul Câmpulungului, Elena Lasconi, a reușit performanța să rămână fără niciun aliat în Consiliul Local, cu excepția membrilor propriului partid. Până și viceprimarul și-a depus demisia, după ce i-au fost restrânse semnificativ atribuțiile. Cu nervii aproape la pământ, după o ședință de Consiliu Local cu scântei, Lasconi a declarat că își va închide canalele personale de comunicare cu presa, urmând să le păstreze doar pe cele strict instituționale. De asemenea, viceprimarul Nicolae Zaharia s-a întors liniștit la catedră, păstrându-și doar scaunul de consilier local.

 

Nicolae Zaharia: „Este bine să nu fim într-o stare tensionată, să nu ne punem poalele în cap și să ne vedem, fiecare, de treaba noastră”

Îmi depun demisia din funcția de viceprimar și mă întorc la catedră. Cauza e legată de încălcarea protocolului de către doamna primar prin acea dispoziție prin care mi-au fost retrase atribuțiile. De la momentul respectiv și până acum am crezut că lucrurile se vor reglementa, dar nu s-au reglementat. Și atunci este bine să nu fim într-o stare tensionată, să nu ne punem poalele în cap și să ne vedem, fiecare, de treaba noastră. (…)

 

Pe parcursul celor doi ani de mandat am încercat să mențin un climat favorabil lucrului în echipă, însă acum acest lucru nu mai este posibil. Într-o echipă, acțiunile se pot încheia cu succes. Alteori, nu. De fiecare dată când nu a mers ceva bine, altcineva era vinovatul.

 

Mă voi întoarce la catedră pe funcția de profesor și îmi voi continua mandatul de consilier local, în același stil, fără țipete, urlete și înjurături.Vreau să mulțumesc câmpulungenilor care în această perioadă au fost alături de mine, chiar și atunci când nu am reușit să fac tot ce mi-am propus.” – așa își argumentează liberalul Nicolae Zaharia demisia din funcție de viceprimar, o demisie destul de rară în peisajul politic, unde fiecare ține cu dinții de privilegiile obținute.

 

și Nicolae Zaharia

 

Elena Lasconi: „Nu poți face pe virgina în politică atunci când se joacă atât de urât!”

În loc de… „Drum bun, cale bătută!”, primarul Elena Lasconi l-a gratulat în ședința de Consiliu Local cu apelativul de „mitocan” pe fostul viceprimar, pentru că acesta și-a permis ironia de a o trimite la… bibliotecă.

Lasconi a argumentat că Nicolae Zaharia a ales să facă pe „virgina în politică” și că a ales partidul în loc să aleagă interesele câmpulungenilor. De asemenea, consideră că restrângerea atribuțiilor a fost una justificată, iar viceprimarul a dovedit, ulterior, că era depășit de munca de teren.

 

Până în momentul blocării bulevardului, acest parteneriat a funcționat, cu foarte mici excepții. În momentul în care a început acest război politic murdar, Nicolae Zaharia s-a alăturat partidului și nu intereselor Câmpulungului. A participat la conferința de presă a prefectului în care s-au spus foarte multe minciuni și el a fost spectator. Normal că m-a deranjat, era vorba de interesul orașului. (…)

 

I-am retras atribuțiile și i-am spus să își asume. Nu poți face pe virgina în politică atunci când se joacă atât de urât. Trebuia să se gândească la faptul că vor fi repercusiuni, că eu nu stau doar sac de box din partea tuturor. După doi ani în care am colaborat, am mâncat împreună, am pus la cale lucruri împreună, să nu ai nici măcar o discuție cu mine… să aflu ultima. Oricum, avea destul de multe atribuții.

 

Eu nu l-am jignit și nu l-am umilit. Dacă voiam să fac asta, îi dădeam gunoaiele și câinii. (…)

 

Știu că domnia sa e o persoană sensibilă. De fiecare dată când venea de pe teren de la Comisia de alocare a locurilor de parcare era deranjat. Îl înțeleg, nu e ușor să ai de-a face cu oameni nemulțumiți care uneori îți vorbesc urât sau te înjură. Vreau să menționez că pe lângă bibliotecă și muzeu era implicat în trei proiecte europene și cel puțin 20 de comisii, toate foarte importante.”, a declarat Elena Lasconi.

 

și Lasconi

 

Potrivit acesteia, PNL nu are de ce să emită pretenții la un nou viceprimar, așa cum stipula protocolul încheiat cu USR, întrucât alianța pe dreapta „a fost călcată în picioare”, deci nu ar mai exista.

Aș avea nevoie de cineva cu care să pot face echipă, care să nu încerce să mă păzească și să caute tot felul de greșeli sau să lovească politic, pe la spate. Sper să înțeleagă asta și majoritatea consilierlor.”, a declarat primarul, adăugând că are o preferință pentru viitorul viceprimar, dar nu o va face publică.

 

„E epuizant să văd atâta venin”

Până când își va găsi un nou „partener” de drum administrativ, primarul Câmpulungului a declarat că își va închide ambasadele… emoționale și că se va rezuma la o comunicare strict instituțională cu presa.

 

Ce s-a întâmplat aseară în ședința de Consiliu Local sper că nu se va mai întâmpla niciodată și sunt sigură că așa va fi. Îmi cer scuze pentru acest incident în fața câmpulungenilor și vreau să vă mărturisesc că, într-un fel, m-am simțit rănită și îmi pare rău că am lăsat să se vadă emoțiile și sentimentele. N-o să se mai întâmple asta. (…)

 

Nu mă plâng de muncă, pentru că pot să duc, dar e epuizant să văd atâta venin. Sunt imunizată, dar e greu să faci față la ceea ce e aici, în Primărie, și la sutele de conturi false, cu tot felul de comentarii jignitoare, de joasă speță. Tocmai de aceea o să încep să am grijă de mine, o să ies și de pe grupul de presă, vom comunica prin consilierii mei.

 

Voi face conferințe de presă lunare, informări săptămânale, comunicate de presă pe site-ul primăriei. Uneori nu ai cum să nu-ți pierzi firea după toate atacurile și mizeriile pe care le trăiești în fiecare zi. (…) Nu mai dau nimic din casă. Rămân deschisă, răspund instituțional, dar e prea mult din punct de vedere emoțional și nu voi mai face asta.”, a mărturisit Elena Lasconi.

 

„Este o nouă încercare de victimizare.”, susține prefectul PNL, care consideră că Lasconi nu va putea să joace această carte la infinit, chiar dacă, în politică, argumentele emoționale le bat pe cele raționale.

 

și perianu

 

Prefectul Radu Perianu, despre Elena Lasconi: „Se crede împărăteasa Câmpulungului!”

 

Un lucru e clar: Câmpulungul și-a pierdut viceprimarul, pe Nicolae Zaharia, care nu ar mai fi suportat să fie desemnat vinovatul de serviciu și nici să mimeze o bună colaborare cu edilul Elena Lasconi. Și prefectul Radu Perianu, care se află într-un conflict public cu primărița de la Muscel, a considerat că decizia luată de colegul de partid, ex-vicele liberal Zaharia, este una cât se poate de justificată.

 

Mă mir că și-a dat demisia abia acum! În ultima perioadă am cunoscut-o foarte îndeaproape pe Elena Lasconi și nu pot spune că am o părere foarte bună despre dânsa. Este un om foarte dificil! Se crede împărăteasa Câmpulungului și toți din jur îi sunt supuși și trebuie să asculte! Nu contest că un primar trebuie să fie autoritar, dar de aici și până la modul de a se comporta al personajului Elena Lasconi, așa cum se definește singură, e greu de suportat. Aș putea să dau ca exemplu faptul că mai mulți angajați au plecat, deoarece nu au putut lucra cu doamna Lasconi. Un astfel de gest (n.r. demisia din funcția de viceprimar) este venit și ca urmare a stilului de a retrage atribuțiile, de i le oferi înapoi, stil care mă duce la concluzia că Elena Lasconi trăiește o continuă beție a puterii și că un om cu coloană vertebrală nu poate tolera un asemenea caracter, așa că cea mai civilizată metodă de a încheia o relație cu cineva este prin demisie. Cred că sunt și chestiuni ce țin de diferențe politice, printre care și intenția doamnei de a contracta un împrumut, idee față de care PNL are o altă viziune. În realitate nu a existat o colaborare între primar și vice, cu atât mai puțin între consiliu și primar.”, a explicat Radu Perianu, fără a se feri de o caracterizare foarte dură a edilului de la Câmpulung, fosta vedetă TV, Elena Lasconi. 

 

Material realizat de Iulia Bădulescu | Oana Bahrim

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cea mai mare companie din lume ar putea cumpăra Dacia!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Câmpulung | Elena Lasconi | Nicolae Zaharia | PNL | Radu Perianu