(VIDEO) Bani, aur și mașini- ridicate de mascați! Percheziții în mai multe județe, printre care și Argeș

de | 27.05.2022 08:00 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean

INFORMAȚII NOI

În urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 25 mai, în județul Argeș și în alte 18 județe din țară, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur provenit din Turcia, oamenii legii au ridicat peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi au reținut 8 persoane pentru 24 de ore, iar alți 4 inculpați au primit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

perchezitii-diicot-aur

Știre inițială:

Percheziții în Argeș și alte 18 județe! Contrabandă cu aur din Turcia

Percheziții de amploare, miercuri, 25 mai, în 19 județe din țară, printre care și Argeș. Acțiunea, efectuată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur provenit din Turcia.

Perchezițiile au loc în următoarele județe: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Conform cercetărilor desfășurate de polițiști, grupul infracțional s-a format în luna iulie a anului trecut, acționând până în luna mai 2022.

Printre persoanele cercetate se numără și deținători ai unor case de amanet din municipiul Medgidia, din județul Constanța. Mai exact, prin prisma experienței lor, oamenii introduceau în țară cantități mari de aur, fără să plătească taxele prevăzute de lege.

Liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale), se arată într-un comunicat transmis de DIICOT.

Cum acționa grupul infracțional

Membrii grupului infracțional mergeau în Turcia, iar de acolo alegeau marfa de contrabandă, negociau prețul și cantitatea, iar apoi expediau bijuteriile prin intermediul unor autocare, altele decât cele cu care călătoreau aceștia. Mai mult, implicați ar fi și șoferii unor autocare, cu care liderii grupului infracțional au stabilit relații de încredere. În schimbul unor sume de bani, șoferii au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Ancheta mai arată că din Constanța și Medgidia, au fost efectuate în mod constant curse către Turcia. Săptămânal, iar uneori de mai multe ori pe săptămână, erau introduse colete cu aur, care mai apoi erau vândute la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur”, transmit reprezentanții legii.

Dădeau bani cu camătă, cerând dobânzi uriașe

Totodată, membrii grupului infracțional nu s-au oprit aici cu activitățile ilegale. Aceștia au început să dea bani cu camătă, în Medgidia și în localitățile limitrofe din județul Constanța. Pentru banii dați cu titlu de împrumut cereu dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia, după cum susțin anchetatorii.

Banii pe care îi obțineau din contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, erau investiți în imobile sau schimbați și transferați cu scopul de a-i ascunde.

Se pare că persoanele vizate în acest dosar duceau o viață de lux, afișându-se în mașini luxoase și având imobile sau bani în conturi. Mai mult, obișnuiau să meargă frecvent în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent.

Potrivit DIICOT, activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activitățile din cursul zilei de astăzi participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Sursa foto: incomodmedia.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Angajările la stat- suspendate! Ce insitituții intenționau să recruteze personal în următoarea perioadă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Călărași | DIICOT