Primăria Pitești a primit solicitări de decont pentru 34 de refugiați ucraineni!

de | 06.04.2022 11:10 | După subiect, Național

INFORMAȚII NOI, 6 APRILIE

Solicitări de decontare pentru refugații ucraineni din Pitești.

Primăria Pitești a anunțat că până la termenul legal din 5 aprilie, la sediul instituției  au fost depuse 11 solicitări de acordare a sprijinului material pentru persoanele fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina.

Dintre acestea, 10 dosare sunt eligibile și însumează un total de 34 de persoane., anunță reprezentanții Primăriei

În perioada 06 – 07 aprilie, solicitările sunt verificate, urmând ca, în data de 8 aprilie să fie transmise la ISU Argeș, pentru acordarea finanțării, conform legii.

Solicitarea care nu este eligibilă privește luna aprilie, nu luna martie, și va fi analizată luna viitoare.

Vă reamintim, că la rândul ei, municipalitatea piteșteană a pus la dispoziția refugiaților veniți din  47 de locuri, aflate în internatul Liceului Tehnologic Astra. Spațiile reprezintă de camere cu două sau trei paturi, cu toalete pe hol, în care refugiații vor găsi condiții bune de cazare. În plus, căminul de la Astra are și o cantină funcțională, unde persoanele care vor solicita adăpost vor putea servi și masa.

INFORMAȚII INIȚIALE 24 MARTIE

Cei care găzduiesc refugiați ucraineni vor primi bani! 20 de lei/zi pentru hrană și 50 lei/ zi pentru cazare

Mii de oameni s-au mobilizat în ultima perioadă pentru a ajuta refugiații ucraineni, mulți români primind în casele lor familii întregi din țara vecină. Ce se întâmplă, însă, cu românii care se descurcă din ce în ce mai greu cu cheltuielile din această cauză?

Statul a anunțat că va deconta o parte din aceste cheltuieli.

refugiati ucraineni

Astfel, Guvernul României a aprobat prin ordonanță de urgență, posibilitatea ca cei care au găzduit sau găzduiesc refugiați să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli. Vorbim de sumele de 20 de lei/zi pentru hrană și 50 lei/ zi pentru cazare de persoană.

Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (…)

Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește dovezile care ar trebui să fie aduse de către persoanele care găzduiesc sau au găzduit refugiați ucraineni, purtătorul de cuvânt al Guvernului a specificat că mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern.

De asemenea, acesta a adăugat că statul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat  cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român pentru ucraineni suma este de 50 de lei/zi.

“Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat. De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a declarat Dan Cărbunaru.

10 milioane de ucraineni au fugit din propriile case

Potrivit ONU, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele, până acum, din cauza războiului: 3,5 milioane au fugit în țările vecine, iar 6,5 milioane de persoane se estimează că sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

Ceilalți au rămas să lupte acasă, prin cele mai ingenioase metode, așa cum este exemplul unei bătrâne care a otrăvit nu mai puțin de 8 soldați ruși, oferindu-le plăcinte.

ONU estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate în interior sunt femei, cele mai multe dintre acestea fiind foarte vulnerabile, deoarece sunt fie însărcinate, fie sunt victime ale violenței sau au un handicap.

Refugiații au ajuns în țările vecine Ucrainei: Polonia, România, Moldova, Ungaria, Slovacia, Rusia sau Belarus.

  • Polonia 2.113.554 de refugiați
  • România 543.308
  • Moldova 367.913
  • Ungaria 317.863
  • Slovacia 253.592
  • Rusia 252.376
  • Belarus 4.308

Reamintim că orașe importante din Ucraina au fost distruse de bombardamente în prima lună a războiului, lovind locuințe, școli, spitale, centre comerciale.

razboi ucraineni

SUA afirmă oficial că Rusia comite crime de război, în timp ce liderii Kremlinului susțin că operațiunea militară specială din Ucraina se desfășoară conform planului.

Mai mult, Rusia a prezentat imagini cu distrugerile din Ucraina, spunând că forțele gestionate de ucraineni desfășoară atacuri asupra propriilor orașe. Televiziunea rusă promovează constant ideea conform căreia „naționaliștii” din Ucraina sunt cei vinovați pentru dezastrele din marile orașe și că Ucraina a bombardat orașul Harkov din nord-estul țării pentru a stârni sentimente antirusești.

Acestea sunt imagini triste, desigur. O imagine înfiorătoare. În timp ce se retrag, naționaliștii încearcă să radă orașul de pe fața pământului”, a declarat Olesoa Loseva, gazda unui talk-show zilnic, relatează BBC. „Acestea sunt zone rezidențiale, case. Nu se poate privi asta cu calm”, spune jurnalista de la postul de casă al Kremlinului.

Sursa montaj foto: Playtech.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României | Pitești | Primăria Pitești | Rusia | SUA | Ucraina