Se pregătește încă o modificare la Codul Rutier! Este așteptată de toți șoferii

de | 05.07.2022 15:18 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Deși încă din luna aprilie a acestui an, românii nu mai sunt obligați să facă contestația contravențiilor la judecătoria pe raza căreia s-a produs aceasta, ci la judecătoria din localitatea de domiciliu a persoanei în cauză, conducătorii auto au constatat că modificările nu se aplică în cazul lor. Astfel, ei sunt încă nevoiți să facă drumuri inutile în cazul în care doresc să conteste amenda primită.

Prin urmare, parlamentarii au depus o propunere legislativă, în acest sens, care va schimba Codul Rutier.

Între timp, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a explicat de ce legea nu a putut fi aplicată încă din luna aprilie și în cazul șoferilor, așa cum toată lumea aștepta:

Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie, pe când normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevazute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”, după cum a precizat Poliția Rutieră pentru avocatnet.ro.

Așadar, în prezent, în conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, „împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Noua modificare va da posibilitatea ca toate amenzile să poată fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Amintim că inițiatorii proiectului de lege susțin că de cele mai multe ori astfel de fapte sunt săvârșite de șoferi care nu au domiciliul în circumscripția judecătoriilor respective și că dacă aceștia ar depune plângerile la instanțele de domiciliu, ar fi posibilă „degrevarea instanțelor competente la acest moment”.

Totodată, aceștia mai susțin că ar fi reduse și cheltuielile legate de soluționarea litigiului. Și conducătorii auto care primesc contravențiile ar fi scutiți de cheltuieli inutile, cum ar fi cele de drum, masă, cazare sau avocat. Autorii proiectului susțin că din aceste motive, persoanele în cauză renunță, de foarte multe ori, la formularea plângerii contravenționale respective, la posibilitatea legală de a solicita controlul judecătoresc asupra actului administrativ.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Veste bună pentru români! Se dau banii înapoi pe taxa auto

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: