Senatorul Dan Bica a cerut detalii privind termenele de aplicare a standardului Euro 7 în industria auto

de | 06.09.2023 08:50 | Județean, Din ediția tipărită, Politic

Introducerea normei de poluare Euro 7 în vara lui 2025 dă motive de îngrijorare producătorilor din industria de automobile, printre care și Dacia. După ce conducerea Uzinei de la Mioveni, prin Mihai Bordeanu, a anunțat că termenul este unul nerealist și că acesta ar putea însemna închiderea temporară a liniilor de asamblare de la Dacia, senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, solicitând explicații privind efectele introducerii normei de poluare Euro 7 asupra industriei auto din România.

„Atingerea unor ținte ecologice atât de înalte va fi extrem de dificilă, în primul rând pentru industria auto a statelor mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană.

 

Prin urmare, dată fiind importanța deosebită a sectorului construcțiilor de automobile în ansamblul economiei naționale, dar mai ales al economiei județului Argeș, precum și riscurile incomensurabile ale suspendării producției în acest domeniu, vă solicit următoarele informații:

 

– Care este poziția României, exprimată prin ministerul de resort, cu privire la implementarea standardului Euro 7 pentru automobile începând din data de 1 iulie 2025?

 

– A inițiat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Guvernul României negocieri la nivelul Comisiei Europene în vederea obținerii unor derogări de la termenul de intrare în vigoare a standardului Euro 7 pentru industria românească de automobile?

 

Dacă răspunsul este afirmativ, care este stadiul acestor demersuri?”, se arată în textul întrebării înaintate de parlamentarul argeșean.

Recent, senatorul Dănuț Bica a primit și răspunsul solicitat. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Mediului, dosarul Euro 7 este sub coordonarea Ministerului Economiei, iar în cuprinsul observațiilor României transmise deja către Comisia Europeană (CE) se solicită ca norma Euro 7 să se aplice într-un termen de 3 ani de la adoptarea actelor de implementare de către CE.

Din conținutul ultimului document de compromis transmis de președinția Suediei reiese faptul că intrarea în vigoare a Regulamentului UE referitor la EURO 7 se va realiza în termen de 2-3 ani de la adoptarea acestuia”, se mai arată în răspuns.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Senatorii au decis. Proiectul privind restaurarea Bisericii “Sfânta Treime” din Goleşti, vot pozitiv

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dănuț Bica