col.( r.) Marin Tudorică: Vizarea unor obiective NATO de la noi ar fi un gest sinucigaș al Rusiei!

de | 28.02.2022 13:21 | Opinii

Războiul de la granițele României a trezit frică și incertitudine și în inimile fiecăruia dintre noi. Nu ai cum să nu te întrebi ce urmează și cum vom resimți această agresiune asupra Ucrainei. Doi foști șefi din cadrul armatei române au explicat, pentru redactorii „Anchetaˮ, de ce s-a ajuns aici, în opinia domniilor lor, ce șanse sunt ca acest conflict să treacă granițele noastre și cum ar putea fi oprit liderul de la Kremlin.

col r Marin Tudorica

Fostul comandant al Garnizoanei Pitești, colonelul în rezervă Marin Tudorică, nu doar că are experiența carierei militare, dar a și vizitat colegii militari din Ucraina, cu OSCE. După cum ne-a declarat, a fost – la rândul domniei sale – șocat de amploarea agresiunii ruse și de decizia Kremlinului de a trece la un asemenea atac asupra întregului teritoriu ucrainean.

„Am crezut inițial că se va opri la zona Donețk și Luhansk, pe ideea că sunt teritorii istorice, pe care le revendică. Dar nu așa – să vorbească armele, ca să îți restabilești granițele. Nu credeam că se va ajunge aici! Este foarte, foarte periculos, ca să spun așa, acest demers al domnului Putin.”, ne-a mărturisit col. r. Marin Tudorică, subliniind că trebuie luate măsuri drastice în relațiile economice cu Rusia, pentru a stopa atacul.

Întrebat cum ar trebui să ne uităm noi, românii, către acest conflict armat, col. r. Marin Tudorică declară:

„Fiind în NATO, nu cred că se pune problema vizării anumitor obiective de la noi. Ar fi un gest sinucigaș din partea lor. Un război nu se întinde pe săptămâni sau luni, se întinde pe ani, iar ei, economic, vor fi îngenuncheați. Nu te poți pune cu toată lumea! Nu știu ce are în cap omul ăsta. Știți ce mă surprinde? Că nu sunt oameni în zona lui de responsabilitate (sau poate sunt, dar nu au curaj) care să îl oprească. Mulți l-au văzut pe șeful spionajului rusesc, atât de bâlbâit, încât s-a dat singur de gol în ceea ce privește planurile șefului său, înainte de a începe acest război. Ca să vă reamintesc, în cadrul Consiliului de Securitate, Putin i-a întrebat pe fiecare dintre participanți dacă sunt de acord cu declararea independenței celor două regiuni Donbass și Lugansk. Șeful spionajului i-a răspuns că este de acord cu atașarea. Atunci Putin l-a corectat și a zis că „nu vorbim de asta cum”, ci de independență. Trăim vremuri tulburi. Nu credeam că vom ajunge aici. Pericolul major este să nu ajungă o minte diabolică să folosească bombița nucleară. Lucrurile au luat o turnură neașteptată.”

Referitor la metodele prin care, în opinia domniei sale, Rusia poate fi oprită din această agresiune, generalul argeșean mizează mult pe măsurile punitive economice.

„Există și servicii secrete, există și calea dialogului și există zona de economic. Ei, economic, nu vor rezista. 70% din PIB îl reprezintă exportul de gaze. Ei mizează că Europa nu va renunța la gazul rusesc, că va accepta primirea gazului și plata acestuia, dar, dacă i se închide conducta, intră în colaps. Populația este săracă, doar apropiații lui Putin sunt miliardari. Trebuie acționat pentru că armata Ucrainei nu va rezista. Eu am fost în Ucraina cu OSCE și cunosc aceste date. E greu de crezut că vor trage ruși în ruși!”.

În ceea ce privește rezerva de cadre a României, fostul șef al Garnizoanei Pitești ne-a explicat că situația este foarte complicată, deoarece persoanele care au efectuat stagiul militar obligatoriu sunt acum la o vârstă înaintată, iar rezerviști voluntari avem prea puțini.

„Eu am avertizat, din 2008, că rămânem fără rezerve. Voluntarii nu vin pe degeaba. Marele nostru avantaj este că suntem în NATO și văd că se vorbește pe aceeași lungime și nimeni nu face opinie separată. Așteptăm să vedem ce turnură vor lua lucrurile. Dacă se va opri numai la Ucraina, se vor liniști și sigur vor sucomba economic, asta este clar.”

Gen. r. Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major al Armatei Române:

„Atenție la declanșarea unui război din eroare de judecată! Suntem în fața unei asemenea situații!”

deputat AUR Mircia Chelaru

Generalul în rezervă Mircia Chelaru, în prezent deputat de Argeș, cu o carieră impresionantă și o experiență semnificativă în fruntea armatei române, povestește că a anticipat acest război încă din anul 2000.

„Deocamdată, toată lumea spune că nu trebuie să ne temem, însă e prea conectată prin vasele economice și financiare ca să nu se producă perturbări. Mentalul estic are fitilul foarte scurt și – după o răbdare îndelungată  – mă așteptam să explodeze. Ca militar, urăsc războiul. Din păcate, războaiele le fac politicienii, generalii sunt obligați să le conducă, iar popoarele să le suporte. Lucrurile sunt în desfășurare și este o demonstrație de forță. Mă așteptam să fie mai limitată, dar descopăr că scopul este schimbarea regimului politic de la Kiev, un regim care a provocat în permanență Federația Rusă prin succesive declarații și atitudini. Nici Ucraina nu este îngeraș, are multe deficiențe majore. Faptul că s-a trezit peste noapte să își manifeste drepturile suverane de a își alege sistemul de securitate cu o insistență provocatoare a făcut să se producă această reacție pe care eu am luat-o în calcul în ultimii ani: atenție la deciziile paradoxale, dar mai ales la declanșarea unui război din eroare de judecată! Suntem în fața unei asemenea situații!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marin Tudorica | Mircia Chelaru | Pitești | Rusia | Ucraina

Ultimele articole