Sărbătoarea IGNATULUI la români și tradiția tăierii porcului

de | 20.12.2023 11:17 | Național, Lifestyle

Astăzi este ziua de Ignat. Sărbătoarea se mai numește Ignatul porcilor sau Ihnatul și este ziua în care se sacrifică porcii în tradiția românească. Tot în această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, urmașul apostolilor și patriarh al Bisericii Antiohiei, ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

Sfântul sfinţitul Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), urmaş al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod, a fost împreună cu Policarp, episcopul Bisericii Smirnei, ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parţilor, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung şi a văzut că nu poate fi întors de la credinţa în Hristos. De aceea a fost chinuit. Arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostaşi, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice. Potrivit informațiilor publicate pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro, în drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea şi se ruga să fie mâncat de fiare, “ca să ajung, spunea el, pâine curată lui Dumnezeu”. În Roma a fost aruncat în stadion şi a fost sfâşiat de lei și i-au mai rămas doar oasele cele mari pe care le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia.

Nu se spală

Mai ales în mediul rural, astăzi este ziua în care este sacrificat porcul din care gospodinele fac toate preparatele pentru masa de Crăciun, Anul Nou și alte ocazii special: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, etc. O parte din carnea porcului se conservă pentru a fi consumată peste an. În mediul rural o parte din carnea și cârnații făcuți din carnea porcului sacrificat se prăjea şi se păstra într-un vas, acoperite cu untură topită, la temperatură scăzută, acea carne la garniță. În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului – Solstiţiul de iarnă (22 decembrie). Totodată, în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate gospodărească – spălatul rufelor, spartul lemnelor, cusutul/tricotatul, măturatul casei ori al curţii.

Foto descriptiv. Sursă foto: agrointel.ro

Citioți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

„Iată, vin colindători!” – Eveniment anunțat de Centrul Cultural Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ignat