Gheorghiţă Boţârcă pregăteşte noi investiţii cu finanţare externă pentru oraşul Topoloveni

de | 13.03.2024 08:30 | Din ediția tipărită, Administrație, Topoloveni

Gheorghiţă Boţârcă, edilul oraşului Topoloveni, este în prezent cel mai longeviv primar din România, fiind la conducerea localităţii încă din primele zile ale democraţiei. Secretul longevităţii îl reprezintă munca depusă şi rezultatele vizibile cu ochiul liber, pentru că despre Topoloveni se vorbeşte mai mult decât despre oraşe mari, unele chiar reşedinţă de judeţ, când vine vorba despre investiţii, despre dezvoltare, despre modernizarea, iar oamenii par să fi înţeles că, într-o administraţie în care lucrurile merg strună, stabilitatea dublată de implicare aduce roade.

botarca topoloveni proiecte europene2

De la o „comună cu blocuri” la unul dintre cele mai moderne oraşe din ţară

La momentul la care Gheorghiţă Boţârcă a preluat funcţia de primar, Topoloveniul era… o comună cu blocuri, chiar dacă deja figura ca oraş pe harta României. Erau doar două fabrici în localitate şi o cooperativă meşteşugărească, unitate care a preluat şi prelucrat o parte din tradiţiile locale şi unde de altfel a şi lucrat actualul primar înainte de a se ocupa de administraţie. Astăzi, Gheorghiţă Boţârcă invită pe oricine vrea să verifice dacă a meritat încrederea cetăţenilor vreme de 9 mandate să vină să viziteze Topoloveniul pentru a descoperi cu propriii ochi ce s-a făcut în această localitate în ultimii ani.

De la imaginea unei localităţi aerisite, cu o şosea naţională bine organizată, cu siguranţă în trafic şi o semnalizare corespunzătoare, cu blocuri anvelopate, la o localitate cu instituţii publice care îşi desfăşoară activitatea în clădiri adecvate, nu pe la parterul blocurilor sau înghesuite prin cine ştie ce spaţii improprii… o localitate în care cablurile electrice şi colacii de sârmă nu mai atârnă pe stâlpi, cu piste de biciclete şi trotuare modernizate… asta este imaginea pe care o oferă oraşul Topoloveni astăzi!” – spune primarul Gheorghiţă Boţârcă cu satisfacţia omului mulţumit de rezultatele muncii sale.

“Acum am înlocuit conductele de gaze pe care le-am realizat în primul meu mandat, în ’93, şi la aproape la fiecare casă am ajuns cu apă şi canalizare.” – mai completează Gheorghiţă Boţârcă.

Primarul Boţârcă a identificat deja noi oportunităţi de finanţare din fonduri europene

În 2004,orașul avea un buget de aproape 1 milion de euro pe an, bani cu care administraţia locală condusă de primarul Boţârcă trebuia să se descurce şi pentru funcţionare, şi pentru dezvoltare. Astăzi, datorită investiţiilor care au atras numeroşi agenţi economici, Topoloveniul se apropie de 5 milioane euro venituri ale comunităţii locale.

În urma consultărilor cu Consiliul Local, dar şi cu cetăţenii, am ajuns la concluzia că trebuie să asigurăm, în primul rând, un buget de funcționare şi de stabilitate pe parte de administrație, educaţie, sănătate, dar şi un buget de dezvoltare. Întotdeauna, pe partea de dezvoltare nu am ratat nicio oportunitate de accesare a programelor de finanţare şi suntem campioni practic la atragerea de fonduri guvernamentale, dar şi prin ADR Sud Muntenia.

Pentru viitor, avem o altă serie de proiecte în vedere. Pe latura educaţională, în luna mai, se deschide linie de finanţare prin ADR Sud Muntenia şi avem în pregătire un proiect pentru Liceul Tehnologic. În urma semnalelor transmise de noi, reprezentanţii administraţiilor locale, care am atras atenţia că nu poţi reface de la zero un liceu tehnologic cu 2 milioane de euro, s-a mărit suma ce poate fi alocată până la 4 milioane de euro.

Tot la capitolul educaţie, ne pregătim să urcăm în SICAP licitaţia pentru achiziţia mobilierului şcolar, a echipamentelor moderne IT şi a noilor dotări pentru unităţile de învăţământ din Topoloveni. De asemenea, am luat în calcul reabilitarea fostului internat de la Liceul „Ion Mihalache” şi a unei foste şcoli generale.” – enumeră Gheorghiţă Boţârcă doar câteva din proiectele aflate deja în pregătire.

Edilul nu exclude realizarea unei noi creşe sau a unei noi grădiniţe

Dacă iau în calcul solicitările cetăţenilor, consider că mai este nevoie de unităţi de învăţământ preşcolar şi antepreşcolar. Când am realizat proiectul grădiniţei existente, am luat în calcul o creştere a numărului de copii la 320 şi am ajuns la 370. A trebuit să desfiinţăm anumite spaţii cu altă funcţionalitate pentru a crea noi săli de clasă.”

Pe asistenţă socială, autorităţile se pregătesc să finalizeze în curând un etaj deasupra grădiniţei cu spaţii destinate unor clase în care să înveţe copiii cu nevoi speciale şi cu montarea unui lift care să asigure accesul facil al acestora în aceste clase.

Nu am lăsat în urmă nici spaţiile în care ne desfăşurăm activitatea şi noi, peste care au trecut nişte ani şi au început să devină energofage şi avem în plan reabilitarea a trei unităţi prin PNRR, fiind  în faza de organizare a licitaţiilor publice.” – mai spune edilul.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care primarul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, şi-a propus să le deruleze sau să le demareze în acest an şi, la cum a demonstrat până acum, este clar că, dacă şi-a pus în cap, sigur le va duce şi la bun sfârşit!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Topoloveni pedalează și devine un oraș prietenos cu mediul. Se deschide sezonul de bike-sharing 2024

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ADR Sud Muntenia | Gheorghiță Boțârcă | PNRR | Topoloveni