Ce a descoperit Curtea de Conturi la CJ şi primăriile verificate în această vară

de | 31.10.2023 18:30 | Din ediția tipărită, Administrație, Importante, Județean, Pitești, Rural

Curtea de Conturi a făcut publice, în ultimele săptămâni, rapoartele întocmite în urma controalelor efectuate la CJ Argeş şi la primăriile din judeţ în primăvara şi în vara acestui an. Spre deosebire de anii trecuţi, când rapoartele inspectorilor de conturi erau pline de abateri şi prejudicii, multe dintre ele cu iz penal, de această dată majoritatea instituţiilor publice audiate au ieşit bine, cele mai multe nereguli fiind mai degrabă erori de înregistrare, lucru de altfel inerent când lucrezi într-un sistem în care birocraţia ne omoară. Au existat însă şi primării unde inspectorii de conturi s-au luat cu mâinile de cap, descoperind că încă mai există obiceiul plăţilor pentru lucrări neefectuate sau al acordării de salarii umflate, fără bază legală!

CJ Argeş. Mici nereguli la DGASPC şi Spitalul Judeţean

cj_arges

Verificate în perioada martie-mai 2023, actele contabile ale Consiliului Judeţean Argeş au fost în general în conformitate cu normele în vigoare. Ca urmare a auditului asupra situaţiilor financiare raportate de Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Argeş pentru anul 2022, a fost constatată o singură eroare cu influenţe semnificative, în sensul în care „au fost subevaluate creanţele raportate prin bilanţul întocmit la 31.12.2022 cu suma de 46.149.673 lei ca urmare a neînregistrării în evidenţa contabilă condusă la nivelul activităţii proprii a UATJ Argeş a drepturilor de creanţă provenind din cererile de rambursare aferente proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile în cursul anului 2022”. Consiliul Judeţean a primit ca termen pentru remedierea acestei abateri data de 15 noiembrie.

Situaţiile financiare ale administraţiei judeţene au inclus şi informaţiile financiare de la cele 30 de entităţi subordonate CJ Argeş, printre care şi Spitalul Judeţean, acolo unde inspectorii de conturi au constatat că în evidenţa contabilă au fost înregistrarea servicii de reparare şi întreţinere a echipamentelor medicale şi chirurgicale peste nivelul contractului-cadru încheiat cu furnizorul. Potrivit Legii achiziţiilor publice, fapta reprezintă contravenţie şi poate fi sancţionată cu amendă până la 30.000 lei, însă de această dată Spitalul Judeţean a scăpat doar cu avertisment verbal. Totuşi echipa de audit a recomandat conducerii CJ să dispună luarea măsurilor pentru acoperirea prejudiciului în valoare de 54.754 lei reprezentând cheltuieli de aprovizionare şi manoperă pentru înlocuirea unor piese de schimb decontate necuvenit unui prestat.

O altă abatere a fost descoperită la DGASPC, care nu a virat la bugetul asigurărilor sociale contribuţii de aproape 75.000 lei în contul despăgubirilor salariale acordate unui salariat ca urmare a unei sentinţe definitive.

PITEŞTI. Spaţiile publicitare – închiriate în baza unor contracte expirate

PRIMARIA PITESTI

Tot în perioada martie-mai, a fost călcată de Curtea de Conturi şi Primăria Piteşti. Raportul a fost, de asemenea, unul semnificativ mai „curat” ca altădată. Aici, cea mai notabilă abatere constatată a fost una de natură contabilă, și anume că au fost subevaluate activele curente raportate la capitolul „cheltuieli în avans” cu suma de 36.269.277 lei „ca urmare a înregistrării şi raportării în mod eronat în situaţiile financiare proprii ale UATM Piteşti, ca şi cheltuieli curente ale exerciţiului a subvenţiilor acordate în avans operatorului serviciului public de termoficare”.

Per ansamblu, pentru că nu a găsit mai nimic în neregulă, la finalul controlului, Curtea de Conturi a emis doar observaţii care nu au influenţat opinia de audit, cu recomandări şi termene de implementare, precum identificarea şi evaluarea terenurilor şi a construcţiilor aflate în proprietatea municipalităţii care nu au fost supuse unei evaluări şi pentru care, aşadar, nu se cunoaşte valoarea justă a acestora.

De asemenea, inspectorii de conturi au recomandat organizarea procedurii privind atribuirea prin concesionare sau închiriere a amplasamentelor sau a mijloacelor de publicitate, pe zone sau tipuri de publicitate, asta după ce au descoperit că s-au raportat şi încasat venituri de peste jumătate de milion de lei din chiria pentru panourile publicitare în baza unor contracte expirate. Cel mai probabil, contractele expirate făceau parte din categoria „greaua moștenire”.

MUŞĂTEŞTI. Angajaţii primăriei şi-au dat retroactiv premii de 300.000 lei

Primaria Musatesti 2022

Pe principiul cine împarte parte-şi face, la Muşăteşti inspectorii de conturi au descoperit că angajaţii primăriei şi-au acordat nelegal prime de aproape 300.000 lei. Mai exact, 9 angajaţi din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei şi-au acordat la finalul anului 2022 premii anuale, retroactiv, pe patru ani! Acum, primăria trebuie să facă tot ce e posibil pentru a-şi recupera banii acordaţi nelegal, până la stingerea integrală a debitului, având ca termen să facă acest lucru sfârșitul anului 2024.

BUZOEŞTI. Lucrări decontate, dar neexecutate la 4 investiţii din comună

PRIMARIA BUZOESTI

Lista de nereguli descoperite la Primăria Buzoeşti este destul de lungă, cuprinzând nu mai puţin de 15 puncte. Cele mai grave sunt, fără îndoială, cele care vizează efectuarea de plăţi nelegale pentru lucrări acceptate la plată, decontate, dar neexecutate. Pentru astfel de nereguli nu puţini sunt primarii care au fost nevoiţi să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor şi a judecătorilor, aşa încât nici primarul Ion Tănase de la Buzoeşti nu credem că doarme foarte bine după controlul Curţii de Conturi.

Conform raportului de audit, întocmit în urma controalelor de la începutul verii, în cazul a nu mai puţin de 4 investiţii din localitate s-au plătit lucrări care în realitate nu au fost executate:

  • pentru proiectul „Modernizare drumuri în comuna Buzoeşti, judeţul Argeş”, s-au efectuat plăţi nelegale de 15.920 lei, prin calcularea eronată a preţului contractului de execuţie;
  • în cazul investiţiei  „Construire bază sportivă-agrement în comuna Buzoeşti, sat Şerboeni”, inspectorii au concluzionat că s-au efectuat plăţi nelegale în valoare de 25.494 lei pentru lucrări neefectuate, precum şi pentru servicii care – potrivit clauzelor contractuale – ar fi trebuit suportate de către executant;
  • plăţi nelegale în valoare de 4.166 lei s-au făcut şi în cadrul proiectului „Branşamente alimentare cu apă satele Buzoeşti-Curteanca”, de asemenea pentru lucrări neexecutate;
  • S-a plătit cu 2.162 lei mai mult peste valoarea contractului în cazul proiectului „Pod rutier în punctul biserică, satul Vulpeşti, comuna Buzoeşti”.

De asemenea, inspectorii au mai constatat că pentru achiziţia a 1400 de tone de material de balastieră, nu există certitudinea livrării integrale de către furnizor a produselor plătite, în condiţiile în care lipsesc informaţii care să ateste activităţile de transport, neexistând documente justificative care să confirme că nisipul şi pietrişul pentru care primăria a plătit 51.466 lei a şi ajuns pe drumurile din comună. O concluzie similară consemnată într-un raport al Curţii de Conturi la Poiana Lacului s-a lăsat recent cu un dosar penal, la sfârşitul lunii mai poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Argeș operând mai multe percheziţii.

Primăria Buzoeşti are termen până la sfârșitul anului să ceară firmei care a furnizat materialele de balastieră documente din care să reiasă cantitatea livrată în funcţie de tichetele de cântar şi capacitatea de transport, iar dacă în urma calculelor reies cantităţi nepuse în operă, să ceară firmei respective banii înapoi.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

RO Construct Center SRL se mută de la Prefectură la Primărie! 2 milioane de euro pentru renovarea Primăriei Piteşti!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: