Justiţie cu viteza melcului! Dosarul unui economist care a delapidat Agenţia de Mediu Argeş a ajuns în instanţă abia după 5 ani!

de | 31.10.2023 17:21 | Din ediția tipărită, Lifestyle, Pitești

La începutul acestui an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a finalizat cercetările într-un dosar de delapidare, procurorii sesizând instanţa cu privire la încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Ar fi un motiv de a-i felicita pe magistraţi dacă infracţiunea nu ar fi avut loc în urmă cu mai bine de cinci ani!

În 2017, Dragoş Burcea era economist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Argeş, având funcţia de consilier. Anterior, lucrase la Rhenus Logistic, o firmă de transport cu filială şi în Piteşti. Având pe mână banii APM Argeş, Dragoş Burcea a început să se dedulcească la borcanul cu miere. Vreme de aproape doi ani, acesta a falsificat registre de casă, chitanţe şi alte documente financiare ale instituţiei, până undeva prin mai 2018 delapidând Agenţia de Mediu Argeş fără ca cineva să îşi dea seama. În cele din urmă, a fost însă prins, economistul fiind dat afară şi pus să plătească şi prejudiciul creat instituţiei.

► Prins în 2018, judecat abia în… 2023

De atunci s-au scurs mai bine de cinci ani, însă dosarul penal având ca obiect sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a ajuns pe masa judecătorilor abia în februarie anul acesta. Ca şi cum nu trecuse atâta timp de la producerea infracţiunii, a trebuit să mai treacă alte câteva luni până ca înţelegerea dintre Dragoş Burcea şi procurorii piteşteni să fie validată de instanţă, şi asta, deoarece la primul termen, în aprilie 2023, inculpatul nu s-a putut prezenta, avocatul său invocând imposibilitate obiectivă de a se prezenta, clientul său fiind operat.

Câteva săptămâni mai târziu, o nouă amânare, de această dată, pentru că s-a desfiinţat completul de judecată, prin pensionarea magistratului care trebuia să instrumenteze dosarul. Repartizat la un nou complet, cazul a fost tranşat în vară, cu acest prilej Dragoş Burcea fiind condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare.

Conform hotărârii instanţei, Dragoş Burcea, „cetăţean român, studii superioare, necăsătorit şi fără obligaţii militare”, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de delapidare în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, a primit şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică vreme de doi ani, însă este greu de crezut că vreo instituţie serioasă – publică sau privată – îşi va mai lăsa conturile pe mâna sa, cu un asemenea cazier. Executarea pedepselor complementare aplicate începe de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

De asemenea, Dragoş Burcea trebuie să respecte o serie de măsuri de supraveghere şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Piteşti sau al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş.

► Agenţia de Mediu şi-a recuperat integral banii delapidaţi

Instanţa a desfiinţat parţial toate menţiunile false de la rubricile de încasări şi plăţi din registrele de casă întocmite de inculpat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În cauză, deşi figurează ca parte vătămată, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş nu s-a constituit parte civilă. Explicaţia ne-a oferit-o directorul executiv Cristiana Surdu, care la rândul ei s-a arătat surprinsă de faptul că acest caz nu s-a finalizat până anul acesta:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi-a recuperat integral prejudiciul încă de când s-au constatat abaterile. Domnul respectiv nu mai este angajat al instituţiei noastre, fiindu-i desfăcut contractul de muncă de atunci.”, ne-a precizat Cristiana Surdu

► Acord de recunoaştere a vinovăţiei şi în dosarul de delapidare al fostului consilier PSD Ionuţ Popescu

Încheierea de înţelegeri cu procurorii în schimbul unei pedepse mai mici pare să devină o practică din ce în ce mai des întâlnită în justiţia argeşeană. În urmă cu două săptămâni, la Judecătoria Piteşti a fost primul termen într-un alt dosar de delapidare, mult mai celebru, soluţionat cu acord de recunoaştere.

fost consilier psd ionut popescu

Acuzat încă de acum doi ani că şi-a tras aproape 700.000 de lei din bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADIA Argeș), fostul consilier local PSD Ionuţ Popescu a decis să recunoască în faţa magistraţilor faptul că a delapidat instituţia pe care o conducea. În acordul încheiat cu procurorii şi pe care judecătorii trebuie să îl aprobe, Ionuţ Popescu a admis că şi-a însuşit 664.857 lei: 254.440 lei prin  umflarea salariului personal cu sume mai mari decât era prevăzut, 410.417 lei prin retrageri de numerar din conturile asociației, pentru care nu există documente justificative.

Instanţa a rămas în pronunţare, urmând ca pe 17 noiembrie să decidă cu privire la pedeapsa pe care o va primi fostul consilier local, cel mai probabil una cu suspendare.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tribunalul Argeş a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de fraudare a fondurilor europene

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Agenția pentru Protecția Mediului Argeș | Judecătoria Piteşti