Spitalul Călinești are șansa de a obține o finanțare nerambursabilă de circa 2,7 milioane euro!

de | 09.09.2022 17:53 | Știri

Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călinești a fost una dintre unitățile de elită ale sistemului medical argeșean, iar acum are șansa să devină un centru-pilot de îngrijiri paliative, singura condiție fiind ca Primăria Călinești să depună proiectul prin PNRR pentru a obține o finanțare 100% nerambursabilă, în valoare totală de 2,673 milioane euro, pentru dezvoltarea ambulatoriului și pentru spitalizare de zi. Astfel, ar putea fi oferite servicii medicale complete și îngrijire atât bolnavilor din paliație, cât și celor 52.000 de locuitori din această zonă.

ingrijiri paliative - Spitalul Călinești are șansa de a obține o finanțare nerambursabilă de circa 2,7 milioane euro!

Cel puţin 30 de ambulatorii și unităţi medicale publice sau structuri publice care furnizează asistenţă medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse şi dotate cu echipamente medicale, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puţin un număr de 20) vor fi situate în regiuni sau municipalităţi mai puţin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiţia UE)”, se arată în comunicatul transmis de către Ministerul Sănătății, iar Spitalul Călinești este unul dintre acestea, după cum ne-a declarat chiar directorul Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, Ionuț Gheorghe.

Acesta este legat de unitatea medicală, unde a fost director economic până în anul 2009 și, în plus, este și locuitor al Călineștiului, iar prin prisma acestei legături a pus umărul la treabă și a făcut toată documentația necesară care trebuie să stea în spatele proiectului pe care administrația locală trebuie să îl depună la Minister, marea sa teamă fiind că se va rata această șansă.

Ionut Gheorghe Călinești

Eu le voi oferi și consultanță gratuită celor de la Primăria Călinești, orice numai să depună proiectul! Acum ghidul este în dezbatere publică și, probabil, în luna octombrie se va deschide apelul de proiecte. Pentru Călinești, această finanțare ar însemna ambulatoriul și spitalizarea de zi. Sper că cei din Primărie înțeleg că, dacă pierd acest tren, pierd totul. Eu, familia mea, ne putem trata oriunde, dar cei 52.000 de locuitori ai acestei zone ce fac? În plus, medicii pe care îi vom avea în Ambulatoriul din Călinești pot oferi și consultații în Policlinica din Topoloveni, deci ar fi un câștig uriaș pentru toată lumea. Ca să nu mai vorbesc că personalul format în Spitalul Călinești care a fost nevoit să se mute la Pitești sau la Mioveni și-a exprimat deja dorința de a reveni să lucreze acasă.”, ne-a declarat directorul CAS Argeș, Ionuț Gheorghe.

Contactat pe această temă, primarul comunei Călinești, Mihai Geogescu, ne-a declarat că nu se pune problema de a rata o asemenea oportunitate.

Cu siguranță acest proiect pe PNRR va fi depus, mai ales că este vorba de a asigura servicii medicale cetățenilor. Noi am pus mereu sănătatea pe primul loc, iar drept dovadă stă Centrul de Permanență, unde investim continuu în dotări și resursă umană și care, la scurt timp de la deschidere, și-a dovedit din plin utilitatea. Se lucrează la proiect, avem gata studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru fosta maternitate și cu siguranță o să aplicăm. Nu există niciun dubiu! Și Consiliul Județean are un proiect pentru stația de epurare ce va deservi unitatea, deci totul se concentrează pe acest spital.”, ne-a declarat Mihai Georgescu.

O asemenea finanțare și dezvoltare a ambulatoriului Spitalului Călinești ar veni și cu alte beneficii. Atât Spitalul Mioveni, cât și Județeanul și-au manifestat acceptul pentru formarea unui consorțiu, care ar presupune ca medici din cadrul acestora să vină periodic în cabinetele unității din Călinești pentru a oferi servicii medicale. În plus, există și șansa ca Argeșul să devină un centru-pilot de paliație.

Argeșul are ca țintă 125 de paturi pentru îngrijiri paliative

În Argeș, sunt peste 20.000 de pacienți oncologici, din rândul acestora provenind majoritatea celor care în perioada cea mai grea a bolii au nevoie de asistență constantă pentru a le ușura suferința, asistență care se regăsește în aceste îngrijiri paliative, acordate în stadiul terminal. În prezent, la Spitalul Călinești există o secție de paliație și una de medicină internă. Pe îngrijiri paliative sunt 52 de paturi, însă doar 30 sunt contractate pe CAS. Mai este secție de paliație și la Ștefănești, unde sunt doar 25 de paturi, în condițiile în care ținta județului este de 125.

Acum, Spitalul Călinești are șansa de a deveni centru-pilot în Argeș pe acest segment, însă pentru asta este nevoie urgent de alte specialități medicale, precum chirurgie, cardiologie, diabet, ginecologie, în Ambulatoriu și în spitalizarea de zi. Aici intră în schemă finanțarea prin PNRR care poate crea aceste elemente care acum nu există. Astfel, s-ar oferi consult interclinic, adică pacientul imobilizat pe patul de paliație cu escară poate primi îngrijiri de la un chirurg și același chirurg își poate oferi serviciile de specialitate în cabinet, pentru pacienții externi.

Lipsa Ambulatoriului și a spitalizării de zi este o mare piedică în momentul în care vrei să faci un centru de excelență în proximitate, pentru că nu ai și alte specialități.”, a mai explicat directorul CAS Argeș, Ionuț Gheorghe.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Călinești | Mioveni | Pitești | PNRR | Primăria Călinești