Solicitarea antreprenorilor din industria HoReCa: salarii minime de 3.000 lei brut!

de | 19.05.2022 15:07 | Știri, Economic, Național

După ce au reușit să supraviețuiască unui șir de închideri repetate, restricții și amenzi, generate de normele care s-au aplicat în starea de alertă, reprezentanții HoReCa nu s-au putut bucura foarte mult de revenirea la normalitate. Explozia prețurilor la materii prime, energie și carburanți aruncă industria în marginea unei noi crize.

În urmă cu două săptămâni, conducerea Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a cărei vicepreședinte este antreprenorul argeșean Ruxandra Stoica, s-a întâlnit, la Guvern, cu consilierul de stat George Agafiței. Ruxandra Stoica i-a avut alături pe președintele executiv al FPIOR, Călin Cozma și vicepreședintele Corina Macri.

Ruxandra Stoica intalnire FPIOR

HoReCa este pe locul doi la numărul ofertelor de job-uri

Printre subiectele discutate au fost expuse și soluțiile pe care le gândesc antreprenorii pentru a diminua criza de personal. La capitolul propunerilor puse pe masa consilierului de stat de către reprezentanții HoReCa se află: schimbarea curriculei din școlile profesionale și dezvoltarea parteneriatului public-privat în învățământ dual atât la nivel de școli cât și facultăți, eficientizarea modului în care se pot aduce angajați străini din țări non-UE și creșterea salariului minim la 3000 lei brut, similar cu ce s-a realizat pentru construcții, agricultură și industria alimentară.

În prag de vară, când se anunță un sezon de evenimente foarte aglomerat, patronii din industria ospitalității sunt afectați de lipsa de personal și tocmai din acest motiv se orientează către angajați din țări non-UE, care au început să fie doriți pe piața de servicii turistice. Un studiu publicat de Ejobs, cea mai mare platforma de recrutare din România, arată că industria ospitalității este pe locul 2 la numărul ofertelor de angajare publicate pe platformă, după Retail și, cu o creștere spectaculoasă, numărul aplicărilor pentru aceste job-uri este în scădere.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ridesharing.

Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcate însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă.

În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România  se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Pe agenda de lucru a delegației FPIOR aflate la Guvern s-au mai aflat și alte teme importante pentru industria HoReCa: soluții pentru criza materiei prime în industria ospitalității (ex. subvenționare, lanț scurt etc); măsuri de sprijin care pot avea un impact real pentru întreprinderile mici și mijlocii ( ex. măsura 2, măsura POC 411) și gestiunea drepturilor de autor și problemele pe care le întâmpină industria ospitalității datorită modului netransparent și discreționar în care astăzi se colectează aceste drepturi de către organismele de gestiune colectivă.

De asemenea, s-a discutat despre îmbunătățirea relației dintre instituțiile de control (ANPC, DSP, ANAF etc) și întreprinderile din industria HoReCa.

Am avut deschidere din partea domnului George Agafitei și am plecat de la întâlnire cu promisiunea că vom avea sprijinul cabinetului Primului Ministru în detalierea acestor probleme cu ministerele de resort.

FPIOR reprezintă vocea antreprenorului român din industria ospitalității și de mai bine de un an se asigură că problemele acestora din toată țara ajung la București și își găsesc rezolvare!


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

E OFICIAL: 200 de lei la salariu! Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru creșterea voluntară

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANAF | București | HoReCa